Šumadija među vinskim regijama u brzom usponu

Društvo Ekonomija Milica

Poznati vinski sajt Winesofa.eu objavio je članak po imenu „Deset vinskih regija Centralne i Istočne Evrope koji bi mogli da prijatno iznenade u 2024“. Jedna od pomenutih regija je i Šumadija, sa zanimljivom istorijom i velikim vinskim i turističkim potencijalom.

U tekstu koji je potpisao osnivač i urednik sajta Winesofa, Danijel Erčej, ističe se istorijski značaj vinske Šumadije kao adut za posetu ovoj regiji.

  • Šumadija nije najvažnija vinska regija u Srbiji. Nije ni najveća. Nije ni najpoznatija niti sa najdužom istorijom. Možda nije ni najlepša. U blizini nema velikih gradova. Beograd je udaljen 70 kilometara ali se brdskim putevima sporo vozi. Pa ipak većina Srba je privržena Topoli i Oplencu. Zašto? Tu je kralj Petar I osnovao vinariju, pored koje se nalaze i velika crkva i mauzolej, stvorivši mesto za svojevrsna hodočašća tokom kojih možete posetiti i nekadašnju kraljevsku vinariju. „Recept“ za slavna vina iz prošlosti sačuvana su i predata vinariji Aleksandrović, prvoj privatnoj vinariji koja je osnovana nakon promene režima. Topola je šarmantan grad, sa crkvom Svetog Đorđa i mauzolejom Karađorđevića na vrhu Oplenca, a u centru grada nalaze se, u staroj kući, kafe i vinski bar koji nudi samo regionalna vina, navodi se u tekstu u kome su posebno preporučene vinarije Matijašević, Aleksandrović, Draganić i Arsenijević.

Autor je istakao i druge regije bivše Jugoslavije. Među njima je Tikveš u Severnoj Makedoniji, čiju je gastronomsku kulturu naročito pohvalio pomalo ciničnim komentarom da se u ostatku bivše SFRJ „meso jede sa mesom, a ovde su na trpezama tartovi od sira, zelene salate, paradajz i voće“. Na listi su se našli i Pelješac u Hrvatskoj, dom Dingača i Postupa, kao i Štajerska u Sloveniji i posebno istorijski grad Ptuj.

Među preporučenim manje poznatim vinskim regijama centralne Evrope nalaze se još i Lečinca u oblasti Bistrica u rumunskoj Transilvaniji, gde se prave sjajna bela vina od sorti feteaska alba i feteaska regala, potom Modre hori u Češkoj, okolina Plovdiva u Bugarskoj, Lajtaberg u Austriji, Vilanj u Mađarskoj i Dolina tri reke u Slovačkoj.

Izvor: Vino & fino, eKapija
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.