Šumadijski proizvođači od juče nemaju kome da prodaju mleko

Društvo

Proizvođači mleka iz 17 sela u Šumadiji od juče nemaju kome da prodaju mleko. Dobili su obaveštenje od mlekare da nemaju potrebu za novim količinama zbog povećanog uvoza i previše mlečnih proizvoda na stanju. Pad cene u otkupu mnoge proizvođače je navelo da sklope saradnju sa klanicama ili da mleko prospu u kanalizaciju. Niko ih ne čuje i ne rešava problem, pa im ništa dugo ne preostaje.

Predsednik uzgaivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević, iz sela Guberavac kod Knića, za Glas Šumadije je rekao da su u ozbiljnom problemu i da se ova situacije tiče ne samo mlekara iz Šumadije, već iz cele Srbije. Šteta za uzgaivače je velika, država uvozi strane poizvode, a u državi mleka ima dovoljno, to se radi jer je uvozna cena mnogo jeftinija.

Palamarević objašnjava da je najniža otkupna cena na terenu 25 dinara, sa tom cenom nemoguće je poslovati ni hraniti stoku. Razgovarali su sa predstavnicima Vlade i Ministarstva, ali od njih nisu dobili rešenje, iako su mlekari dali korisne predloge. Budući da država ne čini ništa kako bi rešila njihovo pitanje, planiraju da protestvuje 12. maja ispred Predsedništva.

Palamarević ima 150 grla i kaže da ne zna šta će s mlekom, nešto će se uvariti, nešto pokloniti, a nešto prosuti, tako radi većina porizvođača, jer nemaju drugu mogućnost dok se država ne pobrine za njih.

Tagovi:

6 thoughts on “Šumadijski proizvođači od juče nemaju kome da prodaju mleko

 1. Opet pricate o drzavi ljudi mi drzahu nemamo od 2012 zod ona je privatizovana svamom pametnom je to jasno

 2. Nije tu drzava nista kriva .
  Ovo je samo realnost ,jednostavno ne treba mleko kad ga ima jeftinije na drugom mesru ,tako da prosipaj ili uzmi sta ti se nudi .
  Ja sam proizvodjac mleka i sta da kazem ,bolje biti realan i prihvatiti cenu kakva jeste .

 3. Pa prodajte građanima po zgradama za 50-80 dinara. Vi srećni, mi srećni, a mlekare neka se pozatvaraju. Sami ćemo da kiselimo. Pa da vidimo ko će da ubire pare od uvoza. Sigurno ćete sve prodati. Dajte sira, kajmaka, preskočite nakupce. Primajte narudžbine internetom i isporučujte sami

  1. Svaka cast na komentaru.
   Odlična ideja,ali opet mora neko da pomogne i u tome.
   Ne može proizvođač sve to da postigne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.