Sve o razvodu pred sudom

Društvo

Šta sve podrazumeva razvod braka pred sudom, kako institucije mogu pomoći i na koji način se štite prava dece u ovom procesu, bile su neke od tema prve debate «Otvorena vrata pravosuđa» u kragujevačkoj Plati pravde.

O različitim aspektima postupka razvoda govorili su Nadežda Vidić, sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, Darko Rašković, sudija Osnovnog suda i Vesna Petrović, iz Centra za socijalni rad Solidarnost.

Država prema Ustavu i zakonima ne sme da se meša u porodične odnose ukoliko su oni skladni. Ipak, ako su oni narušeni, a posebno ako dođe do ugrožavanja prava i bezbednosti, institucije imaju obavezu da reaguju. Na državi je, prema rečima sudije Apelacionog suda u Kragujevcu Nadežde Vidić, da obezbedi zakonski okvir i funkcionisanje institucija koje štite prava građana. Ona je dodala da bi trebalo delovati i preventivno kako do razvoda ne bi dolazilo i to jačanjem sistema savetovališta za brak i porodicu.  Sudija Vidić je objasnila specifičnosti brakorazvodnih postupaka i naglasila da je, u slučaju da supružnici imaju maloletnu decu, saradnja sa centrima za socijalni rad izuzetno značajna. Naglasila je i da se, iako se veoma ceni, mišljenje ovih institucija ne prihvata uvek, odnosno automatski.

Da razvod može biti izbegnut kroz proces mirenja ili završen sporazumom, u čak samo dva ročišta, ukoliko postoji dobra volja supružnika, objasnio je sudija Osnovnog suda u Kragujevcu Darko Rašković. On je, govoreći o sporazumnom razvodu, naglasio da je važno da postoji saglasnost strana o podeli zajedničke imovine, kao i dogovor o roditeljskim obavezama, odnosno da sud posebno ceni da li je ovaj sporazum u najboljem interesu maloletne dece. Kada su odnosi među partnerima ozbiljno narušeni jedna od strana pokreće tužbu, a sudskom procesu razvoda u ovom slučaju prethode pokušaji institucija da supružnike podstaknu da se pomire ili bar nagode.

Ako su partneri motivisani i spremni da sarađuju velika je verovatnoća da će njihovi odnosi biti popravljeni, a proces savetovanja uz pomoć terapeuta biti uspešan, rekla je Vesna Petrović, ekspertkinja iz Centra za socijalni rad Solidarnost iz Kragujevca. Ona je objasnila da je svim zainteresovanim građanima i građankama na raspolaganju usluga savetovanja u centrima za brak i porodicu, koja je potpuno besplatna i za koju svi mogu da podnesu zahtev i zakažu termin. Najveći izazov za sve uključene strane jesu razvodi u kojima postoji «rat roditelja», naglasila je Petrović. Ona je objasnila kako izgleda procedura u kojoj Centar za socijalni rad  daje svoje mišljenje u postupku razvoda pred sudom i naglasila da su sigurnost i interes dece prioritet za ovu ustanovu.

Debata Otvorena vrata pravosuđa – Sve o razvodu pred sudom bila je prilika i da zainteresovani građani postave svoja pitanja ili podele nedoumice. Učesnici tribine su saslušali i pružili tražena pojašnjenja, a predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prva Yucom, koji je organizovao ovaj događaj, zainteresovanima su ponudili savetodavnu pomoć.

Fotografije: Res publika
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.