Tijana Perić Diligenski: Sa Anom Brnabić možemo da razgovaramo samo o implementaciji ODIR preporuka

naslov Politika

Narodna poslanica Srbija centra dr Tijana Perić Diligenski izjavila je povodom sednice kolegijuma Skupštine Srbije u  da su izborni uslovi jedina tema oko koje se može razgovarati sa Anom Brnabić.

  • Ovo je početak razgovora. Mi smo kao država u dubokoj institucionalnoj krizi, institucije su blokirane, nema podele vlasti, ne postoji vladavina prava. Možemo da razgovaramo isključivo o implementaciji ODIR preporuka, rekla je Perić Diligenski u emisiji Među nama.

Ona je objasnila da je glavni uslov za izlazak na predstojeće izbore da se otvori birački spisak.

  • Neophodna je eliminacija tzv. mrtvih duša, da se preveniraju fantomski birači i izborna nomadologija. Ista matrica se ponovo ponavlja o čemu svedoče slučajevi Male Krsne, Kovina, Niša ili Vranja. Takođe je neophodno da se odblokiraju mediji i spreči funkcionerska kampanja, rekla je narodna poslanica i dodala da je bojkot izbora, za opoziciju, poslednja opcija.

Komentarišući izjave Aleksandra Vučića da su „teški dani pred Srbijom“ Perić Diligenski je istakla da građani „teška vremena žive svaki dan od kako je Vučić  politici, a naročito od kako je postao predsednik“.

  • Vučić nas je doveo u teška vremena svojom iracionalnom politikom. Večerašnjim obraćanjem on hoće da skrene pažnju sa prijema KiM u Savet Evrope iako je on to dozvolio Ohridskim sporazumom. Ukoliko Srbija izađe iz Saveta Evrope, što je pompezno i melodramski najavljivao Aleksandar Vučić, to sa sobom nosi posledicu nemogućnosti da građani Republike Srbije podnose predstavke Evropskom sudu za ljudska prava.

Perić Diligenski se osvrnula i na konstitutivnu sednicu Narodne skupštine.

  • Očekivala sam neadekvatan rečnik. Profesor Radenović očigledno ne poznaje način funkcionisanja političkog života. Kršio je kako Poslovnik tako i proceduru. Pored njega je sedeo generalni sekretar koji bi trebalo da je pravno pismen i neutralan, što nikako nije biio, zaključila je Perić Diligenski.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.