Tijana Perić Diligenski: Srbija na  poražavajućem 104. mestu u borbi protiv korupcije

Komentar naslov Politika

Najnoviji rezultati indeksa percepcije korupcije međunarodne organizacije Transparency International pokazuju da Srbija stagnira u oblasti borbe protiv korupcije i da je na samom začelju u poređenju sa zemljama regiona. Od Srbije su bolje rezultate u suzbijanju korupcije u 2023. godini ostvarile Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina kao države na evrointegracijskom putu.

Napominjemo da Srbija već šest godina nije u stanju da usvoji nacionalni strateški dokument o suzbijanju korupcije, uprkos naprednjačkoj politici nulte tolerancije na korupciju. Masovna kupovina glasova, funkcionerska kampanja i kršenje propisa o finansiranju izbornih aktivnosti ostali su bez institucionalne reakcije. U međuvremenu, Srbija je ostvarila i loše rezultate u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala koji je neretko u sprezi sa korupcijom javnih funkcionera. Vrednosti pomenutog indeksa oslikavaju znatno dublju pozadinu koja se ogleda u odsustvu pravne države, ćutanju institucija nadležnih za suzbijanje korupcije i spremnosti građana da učestvuju u koruptivnim praksama.

Srbija centar predlaže novu antikorupcijsku politiku koja podrazumeva: zabranu kumulacija javnih funkcija, oštriju kaznenu politiku za koruptivna krivična dela i trajno oduzimanje imovine stečene pljačkom građana.

Autorka je potpredsednica Srbija centra i predsednica RO za borbu protiv korupcije
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.