Trava dugovečnosti, lek i hrana- nana

Grad Milica

 Nana (Mentha piperita) je veoma poznata biljka lekovitih svojstava kod nas.

 Smatra se da je rodno mesto nane Mediteran, a predpostavlja da su je prvi Asirci koristili kao lek. Naši preci je od pamtiveka nazivaju travom dugovečnosti.

Specifično za ovu višegodišnju biljku je njen jak miris. Raste samoniklo kao korov, ali je možete sami zasaditi u saksiji ili bašti, a kako traži puno vode, važno je redovno zalivanje.

Lekovita svojstva nane potiču od vitamina, kiselina, minerala, a najvažnije je eterično ulje kojeg najviše ima u mladom listu ove biljke. Eterična ulja imaju mentol koji je izvor mangana, bakra i vitamina C, bitan je antioksidans, a ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Čaj od nane smiruje iritirajući kašalj, čisti sluz i sekret iz pluća, pa ga možemo koristiti u lečenju prehlada, gripa i visokih temperatura. Zahvaljujući analgetskom dejstvu ublažava bolove u mišićima, pa se čajevi od nane preporučuju nepokretnim bolesnicima, kao i osobama koje se malo kreću, a puno sede za vreme posla.

 Nana ublažava nervozu, popravlja raspoloženje i san. Smiruje lupanje srca, povoljno deluje na loše varenje i probleme sa želucem i žuči. Koristiti se uvek kod stomačnih tegoba kao što su povraćanje, dijareja, grčevi, nadutost, gorušica.

Ova aromatična biljka čisti kožu, ubrzava njenu regeneraciju, pa se koristi za kreme i maske u kozmetici. Kao sastojak šampona pomaže u borbi protiv suve kose, svraba i peruti. Pasta ili vodica nane održavaju negu usta, zuba i desni.

 Napitak od 1kašičice suve nane i 1 čaše vode smiruje neprijatan zadah ispiranjem usta ili pijenjem po 2 čaše dnevno.

    Priprema čaja od nane:

  Za svaku šolju čaja ubacite punu supenu kašiku svežih listića nane, pa prelite toplom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta. Procediti čaj i po želji dodajte med.

 Da se ne zaboravi  pored toga što je lek, nana se širom sveta koristi i kao začin ili dekorativni dodatak za razna jela.

Piše: dr Miroslava Mišić
Foto: Pixabay
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.