Treći rođendan Medijskog skloništa u Kragujevcu

Grad

Medijsko sklonište Kragujevac obeležava treću godinu postojanja. Okupili smo se u pokušaju da sačuvamo lokalne medije posvećene izveštavanju u javnom interesu, da zaštitimo novinare i druge medijske profesionalce izložene pritiscima, da omogućimo da se u javnosti jače čuje glas građana i da njihovi problemi i teme koje su im važne češće budu deo medijskih izveštaja.

Zagovarali smo poštovanje zakona, insistirali da gradski funkcioneri promene svoj odnos prema novinarima, organizovali sastanke, javne konsultacije, proteste, performanse i ulične akcije, debatovali na javnim i onlajn tribinama, usavršavali se na seminarima i edukacijama… Nastojali smo da budemo solidarni sa kolegama, ali i da uspostavimo saradnju i partnerstvo sa svima koji štite javni interes i razumeju značaj lokalnih glasila za razvoj demokratije u zajednici.

Uticali smo da gradska vlast, posle godina ignorisanja i ekonomskog iscrpljivanja medija, promeni lošu praksu i u dva navrata uspeli da svojim predlozima uvećamo budžet za medijske projekte. Proširili smo krug svojih partnera i saradnika i postali mesto okupljanja medijskih profesionalaca, ne samo iz Kragujevca, već i iz cele Šumadije, pa i šire. Pod imenom „Medijsko sklonište Kragujevac“ kreirali smo i objavili na desetine tekstova, kojima smo demonstrirali ulogu medija u službi zajednice.

Sve vreme pokreće nas isti motiv- želja da Kragujevčanke i Kragujevčani imaju kvalitetnije javno informisanje, da Kragujevac bude grad medijskog pluralizma i da dostojno baštini tradiciju „kolevke srpskog novinarstva“.  U godinama koje slede, još odlučnije nastavljamo ka tom cilju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.