Tri hiljade Crtinih posmatrača pratiće u nedelju izbore, Glas Šumadije će prenositi Crtine konferencije za medije

Društvo Politika

Tri hiljade Crtinih posmatrača, obučenih po najvišim međunarodnim standardima, posmatraće izborni dan, odnosno kvalitet procesa glasanja na parlamentarnim i beogradskim izborima 17. decembra.

Crta će o danu glasanja izveštavati na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (500 biračkih mesta).Slučajni i reprezentativni uzorak biračkih mesta odražava strukturu svih birаčkih mesta, njihovu veličinu, raspoređenost, regionalne i političke specifičnosti, čime se obezbeđuje da informacije dobijene sa tih biračkih mesta budu reprezentativne za Beograd, odnosno za celu Srbiju (bez biračkih mesta na kojima će glasati birači sa Kosova i Metohije).

Posmatrači će biti prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u 6 časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima. Mobilni timovi pratiće dešavanja ispred biračkih mesta širom Srbije.

Pošto se 17. decembra održavaju izbori na više nivoa, očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati dugo kao i na izborima 2022. godina, a znatno duže nego 2020. godine kada su održavani samo parlamentarni izbori.

Kako bi se obezbedila potpuna pouzdanost podataka, Crta će s projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

Tokom izbornog dana, javnost ćemo u više navrata obaveštavati o tome kako protiče proces glasanja. Konferencije će prenositi uživo na sajtu Crta.rs, Youtube kanalu i Facebook strani, dok će Glas Šumadije preuzimati obraćanja koja se mogu pogledati na našoj fejsbuk stranici u sledećim terminima:

  • 12.00h
  • 16.30h
  • 20.15h
  • nakon 22h

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.