U Kragujevcu obeležen Dan državnosti (VIDEO)

Društvo Video

„Ovo je naš svojevrsni dan pobede, naše ime i prezimeˮ, „Država ne trpi avanturizam, nema igre, treba nam ozbiljan pristupˮ, „Miloš i Đorđe nas opominjuˮ, neke su od najzvučnijih misli predsednika Srbije u besedi pre besede održane u Kragujevcu na Sretenje Gospodnje 2023. godine.

Danima su Kragujevčani pozivani da dočekaju vođu srpskog naroda. Javni sektor, zdravstvene ustanove, slale su poruke sa molbama da njihovi zaposleni budu u porti Stare crkve u osam sati kako bi dočekali Aleksandra Vučića.

Grupe građana bile su svuda po gradu, okupljeni su bili tačno na vreme, a ispred svake od njih stajao je po jedan predvodnik. Da li je reč o patriotizmu ili slepom i bespogovornom sleđenju naredbi sa vrha ostaće da lebdi u vazduhu ovog kragujevačkog dana. Možda bi pojedini komentari prisutnih mogli da sugerišu odgovor:

  • Nisam odavno bio, imam 71 godinu pa onda hajde da ga vidim malo bliže, predsednika. Bori se, šta će, baš kao i ja.
  • Bile smo u Orašcu, tamo kada je bio Dodik. Mi smi išli sa našim SNS-om.
  • Dolazila sam i prethodnih godina, onda kada je bio gradonačelnik Radomir Nikolić. Kragujevac je prva prestonica Srbije, taman posla kada se to ne bi ispoštovalo.
  • Narod je zadovoljan pošto vidi predsednika, nema priliku da ga stalno vidi.

Čini se da je nestrpljivo bilo zadržavanje aplauza pre ulaska predsednika u Portu, a onda kada se pojavio, gromoglasno je pozdravljen. Nakon kratkog zadržavanja u crkvi, praćen u stopu od strane gradonačelnika Nikole Dašića, Aleksandar Vučić se obratio okupljenom narodu. U pratnji predsednika bili su i ministri Ivica Dačić, Bratislav Gašić, Branko Ružić i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Uz reči zahvalnosti, posle sedam godina, predsednik je besedio Kragujevčanima. Bila je to beseda pre zvanične besede koja se uz obećanja da će se grad Kragujevac razvijati – završiće se tržnica, uraditi stadion Čika Dača, severna obilaznica biće napravljena, zgarda FILUM-a izgrađena, ticala još i isticanja važnosti nekadašnje prestonice i značaja obeležavanja ovog dana.

Govor je bio propraćen i izjavama o najkritičnijim pitanjima današnjice, posledicima rata koje trpimo kao država i situaciji na Kosovu i Metohiji. Obraćanje je završeno pozivanjem građana da budu uz Srbiju.

U prostorijama nekadašnje Skupštine grada prisutnima se obratio gradonačelnik Nikola Dašić, upućujući čestitke, pominjući važnost donetog Ustava 1835. godine i ističući dužnosti koje imamo kao građani ove zemlje. Aleksandru Vučiću uručio je poklon – repliku Sretenjskog ustava.

Potom je usledila prava beseda predsednika, ustaljena, sa markiranim mestima i frazama i osvrtima na istoriju i sve značajne pojedince koji su je oblikovali. Za kraj programa upriličena je predstava Knjaževsko-srpskog teatra.  

Piše: Sandra Solujić
Snimatelj: Miloš Simović
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

1 thoughts on “U Kragujevcu obeležen Dan državnosti (VIDEO)

  1. Kao kragujevcanin, kome rodbina radi u komunalnim preduzecima, znam da su svi primoravani da dodju na skup. I oni koji su bili primorani da dodju, ne vole o tome da govore jer priznaju da su kukavice. U svakom preduzecu ima mali broj onih koji nisu hteli da dodju. Nagore su prosli oni kojima je naredjeno da idu u Orasac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.