U Kragujevcu privremena spomen ploča ubijenom premijeru osam godina

Politika

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu, čiji su članovi danas u Ulici Zorana Đinđića, ispred privremene spomen ploče, položili cveće i upalili sveće, podseća da je samo par dana pred godišnjicu ubistva prvog srpskog posleratnog demokratskog premijera, na slobodu pušten jedan od saučesnika u ubistvu.

  • Da li to treba da nas čudi u državi u kojoj se veličaju ubice premijera sa nacionalnih frekvencija, nazivaju junacima ljudi koji su povukli oroz i bez ikakvih problema sakupljaju potpisi i organizuju peticije za oslobođenje Zoranovih ubica. Ovo oslobađenje je samo kulminacija i rezultat čitavog procesa, posle čega i građanima treba da izgleda da je sve potpuno normalno. I zaista smo svedoci da je veliki deo javnog mnjenja u potpunosti anesteziran i naviknut na nepočinstva
    vlasti i njenih predstavnika.
    Obaveza članova Demokratske stranke je da o tome ne ćute i da koriste svaku priliku da javnost upoznaju i podsete na dubinu problema u kome se Srbija nalazi, i na dr Zorana Đinđića, kao pravog predstavnika Srbije kakva je morala i verujemo jednog dana će sigurno biti, piše u saopštenju Gradskog odbora u Kragujevcu.

Podsetimo, u avgustu 2015. godine nepoznati vandali u toku pre podneva na uglu ulica Nikole Pašiča i Zorana Đinđića u Kragujevcu su odvalili i odneli spomen ploču, što danas više niko i ne pominje.

Spomen ploča ubijenom premijeru postavljena 2003. godijne, mesec dana nakon krađe Demokratska stranka u Kragujevcu postavila je privremenu spomen-ploču. I tako stoji i danas.

U vreme krađe spomen ploče tadašnji lider DS-a Bojan Pajtić optužio je kragujevačku vlast da nema nameru da išta učini da se ponovo postavi ploča, zbog čega su demokrate postavile privremenu na zgradi na početku ulice koja nosi Đinđićevo ime u centru grada. Iako su čelnici grada obećavali, danas je jasno da to nije na dnevnom redu odlazeće kragujevačke vlasti.

Što pokazuje i odnos nekadašnjih radikala prema istoriji demokratizacije srpskog društva nakon ratova devedesetih.

https://www.glassumadije.rs/na-danasnji-dan-osnovan-odbor-demokratske-stranke-u-kragujevcu/

A pre samo dva dana Demokratska stranka u Kragujevcu obeležila je godišnjicu osnivanja. OsnivaČka skupstina Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu odrzana je 10. marta 1990. godine, mesec dana posle osnivanja DS u Beogradu.

Za prvog predsednika izabran je etnolog Borivoje Radić, a za potpredsednike advokati Petar Nožinić i Milan Tišović.

Fotografije: Milan Nikić, N1
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.