U Nišu, Kragujevcu i Čačku dve nove investicije od 160 miliona evra

Društvo

Ministarstvo privrede Srbije saopštilo je da će Nemačka kompanija PWO SEE i holandska Ariston Climate Solutions poslovati u Srbiji, a ukupna vrednost investicija iznosi više od 19 milijardi dinara, što je oko 160 miliona evra.

Ministar privrede Slobodan Cvetković rekao je da će u Nišu, Čačku i Kragujevcu biti otvoreno 850 novih radnih mesta.

U Čačku i Kragujevcu će privredno društvo PWO SEE uspostaviti pogon za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju.

Privredno društvo PWO SEE je u vlasništvu nemačke kompanije PWO AG i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj, objavilo je ministarstvo.

Glavna tržišta plasiranja proizvoda su uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika.

„U 2022. godini grupacija je ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika. PWO SEE d.o.o. će realizacijom investicionog projekta koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku“, navelo je Ministarstvo privrede Srbije.

U Nišu će, kako je najavljeno, holandski Ariston Climate Solutions otvoriti pogon za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo, a time će biti zaposleno najmanje 300 novih radnika do kraja 2027. godine i biti investirano 75 miliona evra do kraja 2026. godine..

Ova kompanija se bavi proizvodnjom električnih aparata za domaćinstvo i u vlasništvu je kompanije Ariston Holding NV iz Holandije, koja posluje u okviru Ariston grupe.

Kompanija poseduje pogone za proizvodnju komponenti za grejanje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Kini, Rusiji, Vijetnamu i u 2022. godini ostvarila je konsolidovani prihod od više od 190 miliona evra i zapošljavala oko 10 hiljada radnika.

Proizvodi kompanije se plasiraju pod globalnim brendovima Ariston, ELCO i Volf uglavnom u zemlje Evropske unije.

Autor: Katarina Pantelić

Izvor: Nova Ekonomija

Tagovi:

3 thoughts on “U Nišu, Kragujevcu i Čačku dve nove investicije od 160 miliona evra

  1. Ne znam da li uopšte da pokušavam da vam pomognem. Ajde čisto moje zabave radi, jer imam nešto viška vremena. Ljudi, mediji kao što je vaš, ako uredništvo ima pameti, treba ovakve vesti da objavljuje uvek uz debelu ogradu. Ovi SNS-ovi klovnovi mogu da pričaju i najavljuju šta god hoće kad su njihovi glasači prepelice i pamćenje im ne seže dalje od današnjeg ručka. Ali pratioci vašeg sajta su uglavnom drugačiji i zapamtiće da su kod vas pročitali ovu najavu ako se na kraju ništa od toga ne ostvari. Evo ja sam baš danas prošao pored one započete građevine kod Bubanjskog jezera za koju je već više puta najavljivano da će biti pretvorena u Holidej in, i vi ste se upecali pa ste najavili početak radova za mart ove godine. Lepo sam vam i tada rekao, ej, pazite šta objavljujete, to je najverovatnije naprednjačka propaganda i neće se realizovati, jer je već više puta najavljivano pa ništa. Kao što vidite radovi nisu počeli ni do danas, a vi ste se kompromitovali tom najavom. Ajde malo više pameti kad radite, zaista delujete toliko neprofesionalno da svaka šuša može da vas prevesla.

  2. U Čačku se samo gradi ono gde se peru pare. Prvi čovek ovog jadnog grada i njegova SNS bratija samo uvećavaju lične račune, a grad funkcionalno izumire potpuno. Pre vidikovca na Kablaru, behatona i ostalih gluposti, treba valjda napuniti bolnicu i opremom i kadrom. Šta će narodu koji izumire sve ovo što oni “ investiraju“ ? Zašto ljudi ćute na sve ovo, nije mi jasno…

  3. Umesto da država subvencioniše svoje ljude, ta ista država subvencioniše strane kompanije koje ne mogu doprineti razvoju Srbije.
    Zašto da naš kapital ide u inostranstvo, umesto da ostane u Srbiji? Naprednjačka logika koja je Srbiju pretvorila u periferiju Evrope.
    (Molim da objavite komentar.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.