U okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom obavljeni preventivni pregledi osoba sa autizmom

Društvo

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, juče su obavljeni preventivni zdravstveni pregledi osoba sa autizmom i njihovih roditelja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, u poznatoj Zastavinoj ambulanti u Kragujevcu.

  • Osobe sa autizmom su deo zajednice, ali zbog njihovog problema u komunikaciji i socijalizaciji, vrlo često ne mogu da im se urade pregledi zbog toga što ne sarađuju, i nema se puno vremena da im se posveti puna pažnja. Zbog svih okolnosti, osobe sa autizmom podlegnu Urgentnoj medicini.                                                    

Roditelji osoba sa autizmom zbog specifičnog i otežanog načina života, vrlo često zapostave svoje zdravlje. Najčešći je razlog zbog toga što nemaju kome da ostave svoje dete i obave preglede, i zato što ne mogu da čekaju na pregled.

  • Na ideju Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Kragujevca, a u dogovoru sa upravom Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, kao društveno odgovornoj zdravstvenoj ustanovi, napravili smo dogovor da ovakvu inicijativu sprovedemo u prostoru Zavoda, koji ovakve preglede već sprovode i koji je u potpunosti opremljen za preventivnu aktivnost.

Pregledi su obuhvatali: merenje krvnog pritiska sa pregledom lekara, zatim stepena oksigenacije u krvi, prisutnima je podeljen zdravstveno-promotivni materijal o zdravim stilovima života, obavljen je pregled interniste sa kontrolom EKG-a i laboratorijske analize (glikemija i lipidni status – trigliceridi i holesterol). Pregledi su obavljeni uspešno na obostrano zadovoljstvo.

Fotografije: Udružnje za pomoć osobama sa autizmom
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.