U Rači gotovo isti broj birača i stanovnika

Izbori 2023 naslov Politika

Pravo glasa na predstojećim izborima 17. decembra u Rači imaće 9.083 birača, dok opština broji 9.638 stanovnika. Tako bar stoji u zvaničnom popisu stanovništva iz 2022. godine.

To bi značilo da svega 555 stanovnika ove male opštine u središnjem delu Srbije, odnosno istočnom delu Šumadije, čine maloletna lica, odnosno deca.

Ipak, prema već pomenutom popisu stanovništva iz 2022. godine, stoji da je Rača imala 1.716 dece/mladih uzrasta od 0-19 godina. Ako u obzir uzmemo da se u pomenutoj statistici nalaze i mladi koji imaju pravo glasa, kao i oni koji su u međuvremenu stekli isto, i dalje nam ostaje 1.261 maloletno lice (uzrasta od 0 do 14 godina), što je više nego dva puta od pomenutih 555 maloletnika s početka teksta.

Sve i da su se porodice sa decom odselile, pa se tako broj maloletnika smanjio, opet nam ostaje činjenica da su se i u Rači u 2023. rađala dece, te da ima i maloletnika koji se ne nalaze u pomenutom broju popisane dece iz 2022. godine.

Rača je s druge strane jedna od retkih opština, odnosno druga u Šumadiji, u kojoj će birači imati priliku da biraju između samo dve opcije.

Tačnije između liste ’’Aleksandar Vučić – Rača ne sme da stane’’ i liste ’’Ivica Dačić – Premijer Srbije’’.

Svoju listu za lokalne izbore u Rači je podnela bila i lista ’’Koalicija Rača protiv nasilja – Narodni pokret Srbije – Stranka slobode i pravde – Demokratska srtanka – Novo lice Srbije’’, ali je lista nakon 33 sata od zakonskog roka, odbijena od stranke Opštinske izborne komisije (OIK).

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.