U subotu blokada i u Topoli

Društvo

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za sutra nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto. Okupljanje na blokadama počinje oko 13 sati, a za sada je poznato nekoliko lokacija, piše Nova.rs.

U Šumadiji je blokada najavljena jedino u Topoli i to pešačkog prelaza kod magistrale.

Iz Ekološkog ustanka za Novu najavljuju da će ukoliko država ne pokaže ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu, protesti i blokade biti radikalniji od 15. januara.

  • Ekološki ustanak je krajem decembra dao rok Vladi Republike Srbije da do Božića, 7. januara, stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime nas, građana Srbije, potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji. Taj rok je istekao. Građani imaju zakonsko pravo da znaju šta njihovi predstavnici potpisuju i obećavaju u njihovo ime! Takođe, zahtevali smo poništavanje uredbe Vlade o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za projekat “Jadar” koji Rio Tintu omogućava dobijanje građevinske dozvole. Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora stati odmah. Ukoliko predsednica Vlade, Ana Brnabić to ne uradi, sledeće subote će biti organizovane duže i brojnije blokade puta, ali se planira i dalja radikalizacija protesta, poručuju iz Ekološkog ustanka.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.