Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac: Zašto nema Univerziteta u Kragujevcu na spisku fakulteta koji će dobiti podršku države (VIDEO)

Izbori 2023 Politika
  • Pre više od dvadeset godina izjavila sam da Kragujevac jeste Grad ne zbog  Zastave i  tada posrnulih fabrika već  ponajviše zbog Univerziteta i mladih ljudi koji dolaze da studiraju i žive u njemu i daju mu pečat urbane sredine.  Pretrpela silne kritike i uvrede  od strane nekih sindikata, ali evo ni posle dvadeset godina nisam promenila  svoje mišljenje, izjavila je treća na listi odborničkih kandidata Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac Slađana Radisavljević.

Prenosimo integralnu izjavu Slađane Radisavljević:

Univrzitet u Kragujevcu nastao je na temeljima nekadašnjeg Liceja Kragujevačkog,  još davne 1838. godine,  ukazom kneza Miloša Obrenovića. Kao  i  mnogo toga drugog vrlo brzo je preseljen  u Beograd.

Savremeni, kragujevački Univerzitet počinje da se rađa 60-tih godina prošlog veka, osnivanjem dva izdojena odeljenja beogradskog Univerziteta,  Ekonomskog i Pravnog fakulteta, koja su počela sa radom krajem 1960. godine. Kragujevački Univerzitet  zvanično nastaje 1976. godine  osamostaljivanjem  više   fakulteta  koji tada  funkcionišu u Kragujevcu  od  beogradskog Univerziteta.   Današnji  kragujevački Univerzitet  u svom sastavu ima  čak 12 fakulteta, koji pored Kragujevca funkcionišu  i  pet  okolnih gradova.

Najmlađi fakultet koji funkcioniše  u Kragujevcu je Filološko umetnički fkultet, sa skraćenim, lepim, zvučnim nazivom FILUM.

Odmah nakon osnivanja FILUMA-a, aprila meseca davne 2002. godine, Ministarstvo prosvete opredelilo je parcelu  u samom Centru grada, za izgradnju zgrade FILUM-a. Radi se o parceli gde je nekada bio objekat Druge Kragujevačke Gimnazije i gde je pre par godina izgrađena prva javna  garaža u Gradu.

Grad je za  pomenutu parcelu pre više od 15 godina zamenio za  parcelu preko puta novog objekta Druge kragujevačke gimnazije. Ali kao što vidite samog  objekta nema do današnjeg dana. Izgradnju samog objekta trebalo je da finansira Republika kao osnivač Univerziteta,  pa i   FILUM-a, kao jednog od fakulteta u  svom sastavu.

Znači FILUM je od svog  osivanja 2002. godine, do današnjeg  dana u statusu podstanara. Nastava se odvija na više mesta u Gradu. Nastava se odvija u objektu Druge kragujevačke gimnazije, Prirodno-matematičkog fakulteta, Politehničke škole i na još nekoliko lokacija u Gradu.

Takav način odvijanja nastave predstavlja problem  za studente, ali  i za njihove profesore. Neprekidno seljakanje,  utiče i na ono što svakom fakultetu treba da bude najbitnije, a to je   kvalitet nastave. Biti  podstanar i na jednom mestu je  više nego teško. Zamislite kvalitet vašeg života da živite kao podstanar na više 5-6 lokacija u Kragujevcu.

Republika Srbija krajem 2021. godine  ratifikovala sprazum sa Bankom za razvoj Saveta Evrope, kojim je odobren zajam za razvoj univezitetske infrastrukture u Srbiji. Na spisku fakulteta  koji su predviđeni za izgranju, odnosno dogradnju i rekonstrukciju nalaze se fakulteti u sastavu Beogradskog Univerzizeta. Na tom spisku kragujevačkog FILUM-a nema.  Ministarstvo za javna ulaganja, kao pravni sledbenik Kancelarje za upravljanje javnim ulaganjima tek je naknadno pokrenulo postupak i razgovore sa Bankoma za razvoj Saveta Evrope da se naš FILUM nađe  na  tom  spisku, ali samo ako se  steknu uslovi da se proširi okvirni kreditni sporazum.

Filum  mora konačno  da dobije svoj objekat i da se već  jednom posle dvadeset godina skrasi.  Moje mišljenje da FILUM treba da bude i  sastavni deo deo projekta   vezanog za  sam prostor   Arsenala. Pre nekih internet  kompanija, habova  na tom prostoru treba da se nađe FILUM, bar u nekim svojim  delovima. 

Rektor kragujevačkog Univeziteta, čije stručne reference vrlo cenim i uopšte ih ne dovodim u pitanje, je najpozvaniji da se stara o uslovima rada svojih studenta i profesora na svim fakultetima Univeziteta.  I umesto da svakodnevno radi  na tom planu on je odučio  da se politički angažuuje i stavi u finkciju odbrane   vladajuće stranke.  Da je on samo profesor na fakltetu, ne bih imala ništa protiv tog njegovog političkog angažmana. Kao svaki građanin, on na to  ima pravo.  Ali kao rektor, po mom dubokom ubeđenju on na to nema pravo, jer  ne prdstavlja samo sebe,  on predstavlja Univezitet. Rektor se stavio u  odbranu stranke koja više ceni stranačku  knjižicu,  nego studenski  indeks i desetke u njemu.  Stavio se u funkcju  Stranke kojoj je partiska pripadnost bitnija od znanja i legalno stečenih  diploma. Strnke koja   protežira ljude sa kupljenim   dilomama i lažnim doktoratima. Stavio se u odbranu Stranke koja je bruka za celu  akademsku i naučnu zajednicu i koja je prosvetu  i obrazovanje dovela do  samog apsurda i do ivice propadanja. Na taj način, ne samo da    sramno krši autonomiju Univerzizeta, već i učestvuje u prdizbornoj prevari građana. Pristao je  da svojim ugledom spašava nešto što se spasisti ne može. Učestvuje u pokušaju da podigne ugled jedne posrnule liste  i aktuaelnom gradonačelniku. Dobro zna da nije  kandidat i da  neće biti gradonačelnik, čak i ako  trenutno vladajuća ekipa  nekim čudom ponovo napravi Skupštinsku većinu.

Zbog toga pozivam celu akademsku zajednicu u Kragujevcu,  sve  profesre i studente Kragujevačih fakulteta, ali i  svoje kolege,  prosvetne radnike zapošljene u osnovnim i srednjim školama  da  ne nasedaju na  te sitne podvale rektora, već da  hrabro stanu u odbranu  svog dostojanstava, da stanu u odbranu istinskog  znanja i pravih diploma. Pozivam ih,  da  više ne šapuću i gunđaju, već da hrabro  stanu i  dignu svoj glas  u odbranu autonomije Univerziteta, ali  i u  odbranu  struke i obrazovanja Srbije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.