vakcinacija medicinskih radnika_KC Kragujevac_transfuzija_Kragujevac_050121 photo by Nebojsa Raus Korona virus, Kovid, 19, zdravstvenih, Fajzerova vakcina

Ukida se obavezno nošenje zaštitnih maski za zdravstvene radnike, od utorka dozvoljene posete pacijentima u UKC Kragujevac

Doba korone Društvo

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, prosledilo je zdravstvenim ustanovama nove preporuke i uputstva vezana za postupanje sa osobama kod kojih postoji sumnja na akutnu respiratornu infekciju, uključujući i COVID 19.
Stručno metodološko uputstvo se odnosi na sledeće:

 • Ne sprovoditi rutinsko testiranje (Ag/PCR) pacijenata koji se upućuju, odnosno primaju na bolničko lečenje zbog drugih bolesti (ne-kovid), a nemaju znake i simptome akutne infektivne bolesti u momentu prijema u bolnicu.
 • Ne sprovoditi rutinsko testiranje (Ag/PCR) pacijenata kod kojih se izvode dijagnostičke i terapijske procedure na respiratornom i digestivnom traktu (bronhoskopija, spirometrija, gastroskopija i dr).
 • Onkološki i hematološki pacijenti koji se primaju na bolničko lečenje potrebno je da imaju negativan RT-PCR test na SARS-COV-2 ne stariji od 72 časa.
 • Osobe sa simptomima i znacima akutne respiratorne infekcije testiraju se na SARS-COV-2 antigenskim testom, a ukoliko je on negativan, testiraju se i RT-PCR testom.
 • U slučaju pojave infekcije SARS-COV-2 kod hospitalizovanih pacijenata, asimpomatski bliski kontakti testiraju se antigenskim testom nultog i petog dana, odnosno ranije u slučaju pojave znakova i simptoma akutne respiratorne bolesti.
 • Ukida se član 13. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID19, kojom je bilo propisano da zaposleni u zdravstvenim ustanovama obavezno nose zaštitne maske, osim u situacijama:
  a) obavezno je nošenje hirurških zaštitnih maski za zdravstveno osoblje na odeljenjima hirurških, internističkih i neonatalnih intenzivnih nega, porodilištima, onkološkim odeljenjima, odeljenjima za dijalizu, za osobe koje su u kontatktu sa pacijentima sa sumnjom ili dokazanom respitornom infekcijom, u slučaju pojave febrilnosti, simptoma i znakova oboljenja respiratornog trakta i koji su u kontaktu sa pacijentima starijim od 65 godina.
  b) obavezno je nošenje partikularnih zaštitnih maski i zaštite za oči prilikom izvođenja procedura sa produkcijom aerosola, hirurških procedura koje predstavljaju veći rizik od prenošenja infekcija.

Posete pacijentima su dozvoljene u trajanju od 30 minuta, uz obavezno nošenje hirurških maski. Dozvoljen je ulazak samo jedne osobe.
Posete pacijentima hospitalizovanim u UKC Kragujevac biće omogućene od utorka, 27. juna 2023. godine, utorkom i četvrtkom od 15:00 – 15:30 časova.

Posete pacijentima su zabranjene na odeljenjima/klinikama opredeljenim za izolaciju i lečenje obolelih od COVID19.

Tagovi:

1 thoughts on “Ukida se obavezno nošenje zaštitnih maski za zdravstvene radnike, od utorka dozvoljene posete pacijentima u UKC Kragujevac

 1. Da nije stiglo iz Ministarstva, ne bi dozvolili posete nikad jer su se zatvorili i prosperirali… Vise niko bez para i veze ne ide jer zna sta mu se pise… i jedno vazno pitanje: KADA CETE DOZVOLITI PRISUSTVO OCA NA PORODJAJU???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.