Utvrđen predlog kandidata za Đurđevdansku nagradu i program Majskih svečanosti

Grad

Gradsko veće utvrdilo je Predlog odluke o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2023. godinu i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

U oblasti umetnosti za Đurđevdansku nagradu preloženi su Predrag Ilić i Sanja Živković za monografiju „Knez Mihailo kroz umetnost i arhiv“ i Zoran Ignjatović za realizaciju tri samostalne i šest kolektivnih izložbi u 2023. godini.

Prof.dr Milovan Matović predložen je za Đurđevdansku nagradu u oblasti medicine za uvođenje i terapijsku primenu Lu-PSMA u lečenju metastatskog kastracijski rezistentnog karcinoma prostate (mCRPC).

U oblasti novinarstva predložen je Miodrag Stojilović za knjigu „Kragujevac otvoreni grad koji se voli“, a u oblasti obrazovanja za Godišnju nagradu grada Kragujevca predložena je Marina Petrović Jilih za doprinos poboljšanju kvaliteta institucionalizovane nastave na nemačkom jeziku i književnosti u 2023. godini.

U oblasti privrede za Đurđevdansku nagradu predložena je kompanija LionEight za doprinos i podršku privrednom i ekonomskom razvoju grada u 2023. godini.

U oblasti humanitarnog karaktera predloženi su Ivan Glišović, Vladica Momčilović, Goran Ćiraković, Miloš Ilić, Predrag Đokić, Aleksandar Simović, Miloš Drobnjak i Saša Bečanović za učešće u spašavanju ugroženih lica nakon razornog zemljotresa u Republici Turskoj 2023. godine.

Gradsko veće utvrdilo je i Program majskih svečanosti kojima će biti obeležen Đurđevdan – Dan grada. Majske svečanosti 2. maja otvoriće Đurđevdanski pesnički susreti. U ponedeljak 6. maja, nakon Svečane sednice Skupštine grada, uslediće nastup dečijeg i omladinskog folklornog ansambla Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, Đurđevdanski maskenbal i Festival uličnih svirača.

U okviru centralne proslave – Đurđevdanskog koncerta na Trgu ispred zgrade Gradske uprave Kragujevac – Hiljade tona ljubavi, biće priređen i tradicionalni vatromet.

Među mnogobrojnim manifestacijama, od 14. do 18. maja biće organizovan 26. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“, a od 15. do 19. maja Sajam knjiga. Od 23. do 29. maja na programu su Joakimovi dani – revija pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca. Majske svečanosti 31. maja biće zatvorene Izložbom „75 godina Narodnog muzeja Šumadije“.

Tagovi:

3 thoughts on “Utvrđen predlog kandidata za Đurđevdansku nagradu i program Majskih svečanosti

  1. Konačno da neko prepozna i nagradi prave. Ovoga puta mislim na Sanju Živković. Naime dok je radila u OŠ „Vuk Karadzić“, tim kome je pripadala dobio je najprestižniju nagradu u oblasti vaspitnoobrazovnog rada na državnom nivou. Verovatno je normalno da takav profesor, kad se steknu uslovi dobije i rešenje o stalnom zaposlenju. Nažalost, nije se to dogodilo. Partijski moćnici su poslali drugog kandidata koga je direktor, naravno morao da primi. Šteta po obrazovanje. Njena sreća je da drugi prepoznali njene sposobnosti. Tako je kod nas.

  2. Pavle, Pavle, pa zar vaša “ prava“ nije u SNS-u ? Mislim, nema šanse da neko postane direktor bez partijske knjižice ( sada je direktorka Arhiva) .To je žalosno, jer ko zna koliko „pravih“ imamo , ali nisu „partijci“, pa samo uža zajednica zna za njih, nemaju šansu da rukovode, istražuju, podučavaju, budu nagradjeni Djurdjevdanskom nagradom.Ali, na sreću, guraju svoje kvalitete bez naprednjačkoj zamajca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.