?????????????????????????????????????????????????????????

VAŽAN DAN ZA KRAGUJEVAC

Društvo Kultura

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Trufuna – Orezača. Sveti Trifun se smatra i zaštitnikom bračne ljubavi i vernosti, pa ga poslednjih godina, mladi, sve češće slave kao dan ljubavi. Praznik ljubavi se još u Staroj Grčkoj slavio sredinom februara, a kod katolika, ovaj datum je poznat kao Sveti Valentin. Smatra se da bi pravi način proslave ovog praznika bio nazdraviti ljubavi i zdravlju uz čašicu vina, i tako spomenuti i Svetog Trifuna, zaštitnika mnogih zanata, pre svega vinogradarstva.

Ovaj svetac rođen je u trećem veku u selu Kampsada u Frigiji, u veoma siromašnoj porodici. Bavio se seoskim poslovima, a najviše čuvanjem gusaka, ali je bio veoma čvrste i nepokolebljive vere, odan Hristovom učenju, pa ga je Bog obdario čudotvornim darom, da bolesne može molitvama da izleči. U Rimu je izlečio kćerku cara Gordijana, vrativši joj izgubljeni um. Sve darove, koje je dobio od cara, po povratku je razdelio siromasima i nastavio da živi u svom selu, moleći se Bogu. Kada se promenio vladar Trifun je pao u nemilost, dugo i teško je mučen, a kada su konačno hteli da ga pogube, izdahnuo je na dan 14. februara 248. godine u svojoj dvadeset prvoj godini.

Smatra se da je ovaj svetac zaštitnik vinove loze, vinogradarstva i vina, pa ga kao svog zaštitnika slave vinogradari i gostioničari. Običaj je da svi koji imaju vinograd, na Svetog Trifuna makar simbolično počnu orezivanje loze, a po neki čokot, zaliju vinom, da se lozi vrati snaga posle duge zime. U nekim krajevima, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih poljskih štetočina, uzme se zejtin iz kandila Svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik time osvešta njivu, baštu ili vinograd i čita molitvu. Takođe se veruje da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak, pa od toga dana sneg počne da se topi.

Važan dan za Kragujevac bio je Trifundan, 1835. godine, kada je na inicijativu dramskog pisca Joakima Vujića i uz novčanu pomoć kneza Miloša Obrenovića, u Kragujevcu osnovan Knjaževsko-srpski teatar, prvo pozorište u Srbiji, koje svoj Dan Teatra slavi na Sretenje 15 februara.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.