Veterinar Rajko Jeličić o svinjskoj kugi

Komentar Politika

U odnosu na prošlu godinu broj svinja u Srbiji se smanjio za 200.000. Ove godine je zbog afričke kuge uništeno oko 19.000 svinja.

Postavlja se pitanje koja kuga je opasnija za naš stočni fond – Afrička kuga svinja ili kuga zvana Vlada republike Srbije, tj. resorno ministarstvo?

Ako se ovaj trend nastavi, za pet godina, stočni fond u svinjarstvu će se prepoloviti. Ozbiljna vlast mora da shvati da će u budućnosti glavni resursi jedne zemlje biti hrana, voda i poljoprivredno zemljište.

Stranka Srbija centar – Zdravko Ponoš je to razumela i po dolasku na vlast ozbiljno će se pozabaviti problemima poljoprivrede. 

Nije nikakvo iznenađenje što je afrička kuga svinja stigla i u naš Šumadijski okrug. Sa ovakvim nonšalantnim odnosom vlasti prema širenju kuge u zemlji i regionu, ovo se moglo i očekivati. 

Javna je tajna da su glavni akteri u širenju afričke kuge svinja nelegalni trgovci stokom i neefikasni državni organi koji godinama nemaju snage ili volje da se sa njima izbore.

Stranka Srbija Centar ima rešenje, jer efikasna država za koju se zalažemo podrazumeva da na odgovornim funkcijama budu stručni ljudi koji žele da reše probleme umesto partijskih poslušnika. Čuvajući zdravlje životinja, čuvamo zdravlje nacije.

Autor je doktor veterinarske medicine i člani stranke Srbija Centar
Tagovi:

1 thoughts on “Veterinar Rajko Jeličić o svinjskoj kugi

  1. Ako jedan veterinar može da politički priča o Afričkoj svinjskoj kugi odmah da vrati diplomu.Afrička svinjska kuga za razliku od klasične kuge svinja protiv koje postoji vakcina jednostavno protiv nje ne postoji vakcina i nikad nije.Jedini lek je eutanazija obolelih svinja.Nažalost,promet svinja uopšte stoke je prepuštena nakupcima a i švercerima.Posle 2000 godine su uništene zemljoradničke zadruge koje su bile osnova trgovine stokom.Privatizovane su ili oterane u stečaj državne klanice,i zato imamo divljanje nakupaca.U isto vreme smanjen je i broj veterinarskih inspektora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.