Violeta Šarenac: Čardak kulture, ni na nebu, ni na zemlji

Grad Kultura

Ova godina je posebno značajna i obavezujuća za sva kulturna dešavanja u Kragujevcu, prvenstveno što u ovoj godini obeležavamo 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića. Pamtimo ga kao najobrazovanijeg vladara, reformatora, autora popularne romanse ,,Što se bore misli moje’’, koju je za klavir komponovao Kornelije Stanković.

Nakon ovog istorijskog osvrta, postavlja se pitanje : Šta se desilo sa kulturnim životom u nekadašnjoj prestonici Srbije? Gde je nestala ona vizionarska crta našeg grada u svim segmentima, posebno u oblasti kulture?

Sva naša stremljenja da kultura prati istorijsku tradiciju, bez upliva trenutnih, aktuelnih pravaca, postaju zatočena na papiru čekajući ,,bolja’’ vremena.

Ceo ovaj proces asocira na dobro poznatu narodnu bajku ,,Čardak ni na nebu, ni na zemlji’’ koju je zapisao Vuk Karadžić, po kazivanju kneza Mihaila Obrenovića, onako kako ju je on zapamtio u detinjstvu.

Kragujevački ,,Kulturni Čardak’’ mora pronaći svoje pravo mesto u umetničkom životu našeg grada.

P.S. Neumitno se postavlja pitanje: Ko danas vodi kulturu našeg grada i kuda?

Piše: mr Violeta Šarenac, potpredsednica Teloka
Autorka je profesorka Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu na Katedri za klavir i članica umetničkog saveta Univerzitetske Galerije Univerziteta u Kragujevcu, predsednica Odbora za muzičku i scensku delatnost. Jedna je od osnivača letnje scene Univerziteta u Kragujevcu.

Tagovi:

4 thoughts on “Violeta Šarenac: Čardak kulture, ni na nebu, ni na zemlji

  1. Moram primetiti veoma neobičan format ovog članka. Podseća na esej, ali to nije, jer je previše kratak, pa se stiče utisak da je u pitanju plaćeni tekst odnosno sponzorisana objava. Voleo bi da mi uredništvo vašeg portala reši ovu nedoumicu stavljajući tekst u odgovarajući kontekst jer zaista nisam siguran šta je „pisac“ hteo da kaže.

  2. Jedna od najuticajnijih pijanista u regionu, cuvena Violeta Šarenac, većinom poznatija kao Violeta Vasiljević…Najbolji jugoslovenski pijanista… Iako je tekst malo satiričan i treba ga razumeti, kada ga neko razume samo razazna da je gospođa upravu 1001%….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.