Više hiljada Kragujevčana na protestu protiv nasilja blokiralo raskrsnicu kod Velikog parka (VIDEO)

Grad Politika

Više hiljada građana je nakon okupljanja na Đačkom trgu blokiralo raskrsnicu kod Velikog parka u Kragujevcu odakle jedan smer vodi ka Topoli, Rači, Aranđelovcu i Beogradu, a drugi ka Kniċu, Kraljevu i Čačku.

Prethodno je profesorksa srpskog jezika Marija Blagojević u obraćanju prisutnima rekla da nije ni slutila „da će se Radoje Domanović po ko zna koji put naći među Srbima“, i da kao profesor književnosti i dalje govori sa ushićenjem o njemu, ali da ni najmanje nije srećna „što je opet toliko bolno aktuelan“.

Ona je ocenila da u Srbiji vlada sistem „koji obezvređuje dobre đake a dodvorava se lošima“, i da je odlukom o ranijem završetku godine pokazao da ima još šta da ponudi.

  • Imali smo odluku o ranijem završetku godine koja nam je servirana iz medija, bez konsultacija sa važnim i nezaobilaznim partnerima, roditeljima i nastavnicima, rekla je Blagojević.

Student Marko Mijailovic je rekao da su se Kragujevčani okupili zato što im je dosta nasilja, korupcije i kriminala.

  • Ovde smo da tražimo pravdu i promovisanje pravih vrednosti. Porast nasilja nad ženama je prava slika ovog tužnog društva koje vode nasilnici. Da li je budućnost naše države da nam mladi masovno odlaze, da li je to taj čuveni slogan ‘Za našu decu’, upitao je Mijailović.

Građanima se obratio i glumac Knjaževsko srpskog teatra Dušan Stanikić.

Okupljeni na protestu su govornike često prekidali skandiranjem „Ostavke“ i „Vučiću odlazi“, kao i zvižducima kada su pominjana imena visokih funkcionera Srpske napredne stranke.

Vijorila se jedna državna zastava i podignuto nekoliko transparenata: „Siđi AV i Ana, Siđi Mariću“, „Vratite oteto – penzije“, „Kragujevac protiv nasilja“ i drugi.

Fotografije: Filip Prodanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.