Vladeta Janković: Poštenih izbora neće biti dok je pritisaka, ucena, nasilja…

Politika
  • Dobijeno poverenje građana ćemo opravdati samo ako srce bude kucalo ovde pod kupolom Skupštine Srbije, a ne sa druge strane parka, poručio je danas najstariji poslanik u Skupštini Srbije Vladeta  Janković, izabran na listi Ujedinjeni za pobedu Srbije i istakao da Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja.

Janković je, pre pauze, rekao da će dati sebi za pravo zbog godina i iskustva da iskoristi slobodnu govornicu u Skupštini i poruči da bi u bilo kojoj državi u svetu, posle 10 godina neravnopravnih i nepoštenih izbora, bio doveden u pitanje legitimitet zakonodavnog tela, a pod sumnjom sve odluke donete u njenu i validnost institucija koje proizlaze iz rada parlamenta.

  • Bilo koja zemlja, koja bi dospela u takav oblik jednopartijskog sistema, jedne stranke sa neprikosnovenim liderom, tako bi namerno držala u neznanju veliki deo društva i uskraćivala im slobode, rekao je on i poručio da ne govori o demokratiji, već istini, slobodi i poštenju.
  • Ne govorim o demokratiji, ličnom opredeljenju, već obavezi svakoga na lično dostojanstvo, predočio je Janković.
  • Ne zaboravimo poslanici, i to je važnije od svega što želim da vam kažem, dobijeno poverenje građana ćemo  opravdati ako srce bude kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka, poručio je on, aludirajući na sedište Generanog sekretarijata predsednika Republike.
  • Kada Skupština nije ustrojena na valjan način, u procesu koji ne postupa po volji naroda, već neposredno pod diktatom vođe, smatra Janković, pravosuđe je pristrasno i pasivno, a građani nezaštićeni i bespomoćni.
    Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Dokle svaki građanin Srbije ne bude mogao na dnevniku RTS da vidi volju i činjenjenje vlasti, ali i onih koji nisu na vlasti, objasnio je Janković.
  • Poštenih izbora ne može biti dok je pritisaka, ucena, nasilja, dok se nacionalni medijski prostor ne učini dostupan svima, dok RIK čeka da umesto njih odluče vladajući političari i dok je jedan čovek iznad Ustava i dok sud prećutno povlađuje, rekao je Janković i zahvalio svima koji su ga saslušali.
Fotografija: Bojan Stekić
Tagovi:

1 thought on “Vladeta Janković: Poštenih izbora neće biti dok je pritisaka, ucena, nasilja…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.