Vojno i civilno vazduhoplovstvo u Šumadiji tokom dva svetska rata

Društvo

Spomen park „Kragujevački oktobar“ u saradnji sa Udruženjem pilota „Tigrovi“, organizovao je proteklog vikenda predavanje na temu „Vazduhoplovstvo u Šumadiji“, u kino sali Muzeja „21. oktobar“.

Gosti predavači govorili su o nekadašnjem kragujevačkom aerodromu na Vašarištu i Sušičkom polju kao i civilnom i ratnom vazduhoplovstvu Šumadije tokom dva svetska rata. Predavanju su prisistvovali i gradonačelnik Nikola Dašić i Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

O avijatičarskim atkvinostima između dva rata, vazduhoplovnim dejstvima avijatičara iz Šumadije na Solunskom frontu, ali i događajima iz Drugog svetskog rata, govorili su gosti predavači koji su želeli da od zaborava otrgnu deo vazduhoplovne istorije grada Kragujevca i Šumadije. Sticajem okolnosti u ovom gradu nikada nije bilo vojne vazduhoplovne infrastrukture. Međutim, u Drugom svetskom ratu formiran je zvanično 1. aprila 1941. godine drugi puk.

Od 2.000 vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije, iz Šumadije ih je bilo oko 150 i to pilota i avio mehaničara.Pred Drugi svetski rat u Kragujevcu se osniva pilotska škola i vojni aerodrom na koji su sletali najmoderniji avioni tog vremena. Oko 120 pilota iz Kragujevca i Šumadije bili su žrtve u međuratnom mirnodopskom periodu, a neki su poginuli u Aprilskom ratu.

Tim povodom predstavljena je i knjiga „Avijatičari Šumadije 1912 do 1944 godine“ autora Veljka Lekovića koja po oceni stručnjaka za ovu oblast predstavlja značajan doprinos istoriografije srpske i jugoslovenske avijacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.