Vučić obilazi Šumadiju: Simens želi da Kragujevac bude centar za proizvodnju vozova u Evropi

Ekonomija Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić današnju posetu Kragujevcu i Kniću započeo je obilaskom pogona kompanije Simens mobiliti u Cerovcu kod Kragujevca.

Vučić je održao sastanak sa čelnicima kompanije, a potom obišao i pogon za proizvodnju elemenata za šinska vozila.

Predsednik se upoznao sa procesom proizvodnje, porazgovarao sa radnici i pitao ih kakvi su uslovi rada u fabrici.

Vučić je rekao da se Simens pravi i vozove za regionalne pruge koji su potrebni Beogradu za linije, na primer, do Lazarevca i drugih prigradskih mesta.

  • Simens je sjajan, a imaćemo i druge fabrike u Srbiji koje će da proizvode tramvaje i vozove“, kazao je Vučić tokom obilaska.

Kaže da su Nemci veoma zadovoljni sa radnom snagom u Šumadiji i da zato posebno ulažu u Tehničku školu i Univerzitet u Kragujevcu, u okviru dualnog obrazovanje.

  • Moramo dodatno da pojačamo dualno obrazovanje u Srbiji, dodao je predsednik.

Nemačke kompanije zapošljavaju više od 70.000 ljudi u Srbiji, rekao je on.

Saznao je tom prilikom da je u Simensu u Kragujevcu prosečna mesečna plata zavarivača 70.000 dinara i prokomentarisao da je to više od prosečne plate

Obilasku prisustvuju ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Kragujevca i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnici Simensa i ambasade Nemačke.

U Simensovim pogonima radi 894 zaposlena koji proizvode šinska vozila, a krajem prošle godine sa proizvodnih linija izašao je prvi tramvaj namenjen nemačkom tržištu.

Prvi tramvaj proizveden u fabrici Simens mobiliti u Kragujevcu, dug 37 metara, 14. decembra je otpremljen Bremen. Ta kompanija ima još puno narudžbina za tramvaje koji će prevoziti putnike u gradovima Nemačke.

Ta fabrika je u protekle dve i po godine prošla proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja.

Piše: Tanjug
Tagovi:

1 thoughts on “Vučić obilazi Šumadiju: Simens želi da Kragujevac bude centar za proizvodnju vozova u Evropi

  1. Danas građani u 14.00 sati nisu mogli da završe svoje obaveze u zgradi Gradske uprave, jer je u poseti bio „predsednik svih građana“ Vučić. Policija nije dopuštala pristup zgradi! Sramota!! Prostakluk!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.