Vučić odabrao Kragujevac za povlačenje sa čela SNS, partije čiji je prvi predsednik bio Tomislav Nikolić

Politika

Vanredna sednica Skupštine Srpske napredne stranke (SNS) održana je juče u Kragujevcu u kome je osnovana Srpska radikalna stranka (SRS) iz koje je nastala SNS.

Srpska radikalna stranka (SRS) osnovana je 23. februara 1991. godine ujedinjenjem Srpskog četničkog pokreta na čijem čelu je bio Vojislav Šešelj i dela Narodne radikalne stranke, koju je predvodio Tomislav Nikolić.

Na osnivačkoj sednici održanoj u prepunoj sali bioskopa Šumadija, udaljenoj samo par stotina metara od Sportske hale SBB Jezero, u kojoj je održana vanredna sednica Skupštine SNS, za predsednika SRS izabran je Vojislav Šešelj, koji je i danas njen predsednik.

Za zamenika predsednika tada je izabran Tomislav Nikolić, koji je tu funkciju obavljao do septembra 2008. godine, kada je isključen iz stranke zbog zalaganja za glasanje za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i pokušaja promene ideologije stranke.

Raskol u Srpskoj radikalnoj stranci dogodio se početkom septembra 2008. godine i rezultovao je osnivanjem Srpske napredne stranke.

Tomislav Nikolić podneo je ostavku na funkciju zamenika predsednika stranke i šefa poslaničke grupe SRS u Skupštini Srbije i sa još 18 poslanika, među kojima je bila i Jorgovanka Tabaković, osnovao samostalnu poslaničku grupu. 

Tadašnji generalni sekretar SRS, Aleksandar Vučić polovinom septembra podnosi ostavku na sve stranačke funkcije i uskoro se priključuje Tomislavu Nikoliću u formiranju Srpske napredne stranke, čija je osnivačka skupština održana 21. oktobra.

Tomislav Nikolić izabran je za prvog predsednika SNS i na toj funkciji je ostao do maja 2012. godine kada je pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji i nakon toga se povukao sa čela stranke. 

Lider SNS tada je postao Aleksandar Vučić koji se juče povukao sa njenog čela.

Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.