Vuk Jeremić: EU nam nudi nastavak iluzije o članstvu za realno priznanje “Kosova”

Izbori 2023

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi trebalo odlučno i jasno odbaciti ponudu EU kojom od Srbije traži stvarno priznavanje Kosova i Metohije kao nezavisne države, a zauzvrat joj nudi „privremeni nastavak iluzije“ da će postati članica unije.  

  • Srbija ne bi bila primljena u EU čak i da prizna ’Kosovo’ i zato mora da odbaci ’francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije i redefiniše svoje odnose sa EU tako da teži članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), koje je ostvarivo i ne zahteva priznavanje ’Kosova’“, rekao je Jeremić televiziji Blic.

Jeremić je istakao da je Narodna stranka jedina stranka koja se zalaže za odbacivanje „francusko-nemačkog“ plana ne samo na nivou slogana, nego nudi jasnu politiku i konkretne korake kako da se to postigne a da se istovremeno ne naruše ekonomski odnosi sa EU.

  • Srbija bi trebalo da zatraži redefinisanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i razdvajanje političkih i ekonomskih integracija. Ekonomska integracija – da, ali politička integracija – ne, jer nam traže da priznamo ’Kosovo’, što je neprihvatljivo, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, naveo je da i nijedna druga država Zapadnog Balkana takođe neće postati članica EU, nego EEP, što podrazumeva unutrašnje reforme vrlo slične onim koje se sprovode u procesu pristupanja EU.

  • EEP je sve što i EU, osim zajedničke spoljne i bezbednosne politike, koju Srbija ne može da ima sa EU zbog neprihvatljivog uslova da prizna ’Kosovo’ i da uvede sankcije Rusiji. To je takođe povezano sa Kosovom i Metohijom, jer se ne može u istom dahu biti i protiv nezavisnosti ’Kosova’ i za sankcije Rusiji, zbog njihovog prava veta u Savetu bezbednosti UN, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka odlučila da na izborima nastupi samostalno, časno i pošteno pod sloganom „Siguran izbor – ozbiljni ljudi“ i da kandiduje odlučno odbijanje „francusko-nemačkog“ sporazuma, povratak ekonomske suverenosti Srbije i zabranu iskopavanja litijuma, što će građani prepoznati na izborima raspisanim za 17. decembar.

  • Danas na svetu ne postoji tehnologija iskopavanja litijuma koja ne podrazumeva trajno i nepovratno uništavanje životne sredine. Litijum se nigde na planeti ne iskopava tamo gde žive ljudi. Srbija bi bila prva država u kojoj bi se iskopavao litijum tamo gde žive ljudi, rekao je Jeremić.
  • Ne može Srbija biti mesto na kojem se izvode eksperimenti sa potencijalno fatalnim posledicama. Nemačka ima nekoliko puta više litijuma od Srbije ali ga ne iskopava. Da li oni ne kopaju litijum zato što su glupi? Ne, nego čuvaju svoju zemlju, vodu, vazduh i narod i očekuju od ovih koji bi trebalo da budu u kolonijalnom položaju u odnosu na njih da ugroze svoju zemlju, vodu, vazduh i narod. Narodna stranka tome kaže odlučno ’ne’, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Srbija mora da povrati finansijski sistem pod svoju kontrolu otvaranjem Državne razvojne banke i domaćih komercijalnih banaka.

  • Hitno mora da se zaustavi ogromno zaduživanje u inostranstvu i davanje tog novca stranim kompanijama za subvencije koje iznose i do 144.000 evra po radnom mestu. Subvencije iz državnog budžeta je potrebno preusmeriti na poljoprivredu, kao i na domaća mala i srednja preduzeća, zaključio je Jeremić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.