Vuk Jeremić: “Milenijum tim” oteo 700 hektara državne zemlje kod Leskovca

Ekonomija Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se kompanija “Milenijum tim” koruptivnom kupovinom zemljišta u selu Vinarce kod Leskovca obogatila na račun građana Srbije.

  • Kupili su 185 hektara daleko ispod cene, dobili subvencije u visini većoj od onoga što su platili, dobili još 500 hektara u zakup na 30 godina, a sad treba još da na prevaru dobiju subvenciju i za elektrifikaciju. Nekadašnje Navipovo zemljište je postalo privatno vlasništvo u koje se ulaže iz državnih sredstava, a bogate se privatni vlasnici, na račun građana Srbije, rekao je Jeremić u selu Vinarce kod Leskovca.

Jeremić je objasnio zašto Narodna stranka još uvek nije podnela krivične prijave protiv “Milenijum tima”.

  • Ova privatizacija mora biti poništena, a njima oduzeta imovina. To mora biti predmet krivičnog procesuiranja, ali u slobodnom i nezavisnom sudskom sistemu. Zato još uvek nismo podneli krivične prijave protiv “Milenijum tima”, jer bi one danas bile odbačene od strane kontrolisanog tužilaštva. Siguran sam da će vlasnici ove koruptiivne hobotnice, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko u jednom trenutku pobeći iz zemlje, ali ćemo ih vratiti i krivično procesuirati, a sve što su pokušali da otmu od građana vratiti u državnu kasu, poručio je Jeremić.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je “Milenijum tim” Navipove vinograde kupio za duplo manje novca od procenjene vrednosti.

  • Kupili su 185 hektara ispod cene, pa su dobili još preko 500 hektara od države u zakup na 30 godina da podižu vinograde, iako bi to smelo na maksimalno deset godina. Jako je zanimljivo da firma koja se bavi građevinarstvom sada bavi i vinogradarstvom, i to uz naglašene kontakte sa najmoćnijom porodicom u državi, rekao je Aleksić.

On je objasnio na koji način vlast državnu imovinu i kapital prebacuje u „privatne džepove“.

  • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović raspisao je konkurs kojim se pozivaju svi poljiprivrednici u Srbiji za podsticaj za dovođenje struje do svojih imanja. Međutim, EPS je dobio internu instrukciju da odbije sve poljoprivrednike koji nisu iz predviđenog lokaliteta, u ovom konkretnom slučaju sela Vinarce, koje je praktično preuzeo “Milenijum tim”, rekao je Aleksić i pokazao dokument sa instrukcijama Ministarstva energetike EPS-u.

Član Gradskog odbora Narodne stranke Leskovac Zoran Stamenković istakao je da je Milenijum tim Navip vinograde kupio po ceni od 67 miliona dinara.

  • To znači da je jedan hektar ovde kupljen za svega 3,000 evra. To je san svakog vinogradara, da po toj ceni može da kupi ovakav kompleks, on vredi mnogostruko više, zaključio je Stamenković.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.