Vuk Jeremić: Narodna stranka neće biti ni u kakvoj koaliciji sa SNS-om (VIDEO)

Politika

Narodna stranka neće, kaže Vuk Jeremić, praviti bilo kakve kompromise i kombinacije i „ići na kanabe kod Aleksandra Vučića„. U razgovoru za Glas Šumadije, pred sastanak sa predsednicima odbora Narodne stranke iz Šumadije i zapadne Srbije, Jeremić je rekao da su se na prethodnim izborima obavezali da neće ići ni u kakvu koaliciju sa SNS-om, bilo da je ona tehnička ili politička.

  • Mi svoju reč držimo. Ono što smo govorili pre izbora, to govorimo i danas. Narodna stranka neće biti u bilo kakvoj vrsti operativne ili tehničke saradnje sa SNS-om.

Jeremić kaže i da će poslanici te partije u Skupštini zastupati interese građana Srbije:

  • Informacija da je svih 12 poslanika iz Beograda – nije tačna. Narodni poslanik je i Borislav Novaković iz Novog Sada, Đorđe Stanković iz Niša, Ivana Parlić iz Užica. Narodna stranka je partija koja itekako polaže na svoju lokalnu infrastrukturu. Od svih opozicionih stranka imamo najrazvijeniju infrastrukturu na terenu i kod nas lokalni odbori imaju veliki stepen autonomije. Sami odlučuju i o tome šta su im prioriteti na lokalu i sa kim će u koaliciju, ukoliko su u pitanju lokalni izbori.

Jeremić kaže i da – kakva je logika u stranci, takva će biti i u državi.

  • Narodna stranka vidi Srbiju kao decentralizovanu zemlju, tako da opštine i gradovi odlučuju sami za sebe, bez velikog upliva centralne vlasti.

Jeremić je u Kragujevcu boravio u danu kada su radnici Fijata protestovali zbog ponude da prihvate, ili posao u nekoj od Stelantisovih fabrika, ili otpremninu. Predsednika Narodne stranke pitali smo kakva je sudbina fabrike u svetlu rata u Ukrajini.

  • Ne bih stvarao velike geopolitičke događaje sa onim što se dešava ovde kod nas. Ne bih rekao da bi rat ili mir u nekom delu sveta trebalo da ima veze sa onim kako država vodi računa o svojim građanima. Autoindustrija je ključna za život Kragujevca. Država mora da obezbedi da njeni građani mogu od svog rada da žive i nigde ne odlaze. I ako imate investitora koji zbog svojih prioriteta odlazi iz zemlje, da li privremeno, ili trajno, trebalo bi da razmislimo zašto bilo ko odlazi.

Jeremić kaže da bi u tom slučaju država morala da ima „plan i rešenje“ za one koji ostaju i koji žele da žive u ovoj zemlji.

Pored najave proizvodnje električnih automobila u Kragujevcu Demostat je objavio saznanje da se pregovara sa japanskim proizvođačem o gradnji fabrike u Inđiji u kojoj bi se, takođe, proizvodili električni automobili. Potencijalna investicija, prema saznanjima Demostata, „uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije Vlade Srbije u narednom periodu“.

Vuk Jeremić kaže da je činjenica da danas u svetu „litijum ne može biti eksploatisan sa tehnologijom koja je dostupna“:

  • Litijum se danas ne može eksploatisati a da to ne ostavi trajne negativne posledice po životnu sredinu. Stav Narodne stranke, i za to ćemo se sa naših 12 poslanika zalagati u Skupštini Srbije, jeste da Srbija mora da stavi moratorijum na eksploataciju litijuma do daljnjeg. Mi smo mala, plodna zemlja. Bog nam je dao da se hranimo od onoga što sami proizvedemo. Nema važnijeg prioriteta od toga da Srbija bude samoodrživa zemlja, da sama sebe može da prehrani. Ne zna se šta nosi dan, šta nosi noć u ovom vremenu. U takvim okolnostima glavni prioritet mora biti da budemo u stanju da živimo svoj na svome i da možemo da se prehranimo. Mnogo je značajnija poljoprivredna proizvodnja, nego eksploatacija bilo kog minerala, naročito ako se zna da ta ekploatacija nije bezbedna po životnu sredinu.

Na pitanje kakva je atmosfera u Narodnoj stranci, nakon što je napustilo nekoliko lokalnih odbora, Jeremić podseća da ta partija ima 119 odbora i povereništva u Srbiji i kaže da je logično da posle izbornog procesa dođe do „određenih pomeranja“:

  • Naročito ako vam je stranka demokratskog karaktera a Narodna stranka to jeste. Četiri ili pet odbora odlučilo je da svoju sreću i političko delovanje potraži negde drugde. Želimo im sreću i nastavljamo da radimo na onome što je naš cilj. A naš cilj je u Srbiji dođe do promena i može normalno da se živi.

Jeremić očekuje da će formiranje Vlade Srbije i konstituisanje Skupštine biti odlagano „što je god više moguće“:

  • Situacija kada nema institucija, predsedniku Aleksandru Vučiću najviše odgovara. Sam odlučuje, nema nikakvo opterećnje, pa čak ni formalno. A i iz spoljnopolitičkih razloga, jer se od njega očekuje da napravi korake koji nisu naročito popularni. Situacija kada nema Skupštinu i Vladu dobar mu je izgovor da ne mora da donese odluku.

Narodna stranka neće, kaže Jeremić, praviti bilo kakve kompromise i kombinacije i „ići na kanabe kod Aleksandra Vučića“.

Inače, u Kragujevcu je danas održan sastanak sa predsednicima odbora Narodne stranke iz Šumadije i zapadne Srbije.

Razgovarao: Đorđe Milosavljević
Snimatelj: Željko Miljković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.