Vuk Jeremić: Prihvatanje „francusko-nemačkog“ plana je početak kraja države Srbije

Izbori 2023

Predsednik Narodne stranke i nosilac liste „Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da bi prihvatanje „francusko-nemačkog“ plana za nezavisnost Kosova i Metohije značilo „samouništenje i početak kraja države Srbije“, a da odbacivanje tog plana neće izazvati ekonomske posledice ako bude izvedeno na razuman i diplomatski kompetentan način.

  • Govorim već godinu dana da neće biti nikakvih ekonomskih posledica ako ne uvedemo sankcije Rusiji, i tako je i bilo – ništa se nije dogodilo. Garantujem da ni sada neće biti ekonomskih posledica zbog odbacivanja ’francusko-nemačkog’ plana, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je naveo da bi Srbija trebalo da redefiniše odnose sa EU izmenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer se Srbiji više ozbiljno ni ne nudi članstvo u uniji već samo „nastavak iluzije” o evropskim integracijama ako prizna „Kosovo“.

  • Narodna stranka jedina nudi jasnu politiku i konkretne poteze kojima bi se izbegle negativne ekonomske posledice odbacivanja ’francusko-nemačkog’ plana, dok drugi nude samo parole. Jedni kažu da odbacimo plan i da uđemo u BRIKS, što nije realno, a neki drugi kažu da odbacimo plan ali da se posle izbora bavimo gradskom vlašću u Beogradu, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da Narodna stranka na izborima nastupa samostalno i sa jasnom politikom i da posle izbora neće menjati stavove.

  • Glavne tačke našeg programa su odbacivanje ’francusko-nemačkog’ plana, jasna i nedvosmislena zabrana kopanja litijuma i promena sistema. To su naše crvene linije i oko toga nećemo činiti kompromise. Ko je protiv priznavanja ’Kosova’ neka glasa za Narodnu stranku. Ko je za prihvatanje ’francusko-nemačkog’ plana i da Srbija prizna ’Kosovo’, neka glasa za prozapadnu opoziciju ili za vlast, rekao je Jeremić.

Upitan da li je važnije Kosovo i Metohija ili demokratija, Jeremić je odgovorio da je Srbija kao bolesnik na operacionom stolu koji pati istovremeno od više bolesti, ali je „francusko-nemački“ plan akutan problem na srcu koji može da dovede do toga da se pacijent „sutra ne probudi“.

  • Preduslov za demokratiju je da sačuvamo državu, jer se demokratija ne može graditi u nekom nedefinisanom prostoru, a nad nama kao Damoklov mač visi ultimatum Zapada da priznamo ’Kosovo’. Ako to učinimo, uslediće novi ultimatumi za dalje komadanje Srbije, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da će Narodna stranka „ne samo preći cenzus, nego će biti najveće iznenađenje na izborima“.

  • Narodna stranka je nesumnjivo opozicija, nećemo trgovati sa voljom naroda niti ćemo dan posle izbora da idemo na kanabe da spuštamo tenzije, kao što posle izbora nećemo ni da menjamo stav o sankcijama Rusiji ili kopanju litijuma, zaključio je Jeremić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.