Vuk Jeremić: Srbija da se ugleda na Nemačku koja leži na zalihama litijuma a ne iskopava ga

Izbori 2023

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se mora reći odlučno „ne“ iskopavanju litijuma u Srbiji jer na svetu ne postoji tehnologija iskopavanja tog metala koja trajno ne uništava životnu sredinu i ne ostavlja tragične posledice.

„U Nemačkoj postoje ogromne zalihe litijuma, u Nemačkoj se proizvode električni automobili, Folksvagenu su potrebne litijumske baterije, ali tamo nema iskopavanja, iako leže na ogromnim zalihama litijuma. Zašto Nemci ne iskopavaju svoj litijum? Pa, ne zato što su ludi, već zato što čuvaju svoju zemlju, vodu i vazduh, a očekuju od Srbije da se žrtvuje”, rekao je Jeremić televiziji Insajder.

Jeremić je naveo da i u Portugalu postoje velike zalihe litijuma i da je tamošnji premijer ove nedelje dao ostavku, a šef njegovog kabineta je uhapšen zbog korupcije u vezi sa iskopavanjem litijuma.

Predsednik Narodne stranke je istakao da se litijum nigde na svetu ne iskopava tamo gde žive ljudi, i dodao da bi Srbija bila prvo mesto na planeti na kojem bi se litijum iskopavao tamo gde žive ljudi.

„Srbija ne sme da bude mesto na kojem se obavljaju eksperimenti sa potencijalno fatalnim posledicama“, rekao je Jeremić.

„Ako ste protiv iskopavanja litijuma, glasajte za Narodnu stranku na izborima 17. decembra“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže za zabranu prodaje prirodnih bogatstava strancima.  

„Neophodno je, takođe, zaustaviti nekontrolisano zaduživanje u inostranstvu i povratiti finansijsku suverenost. Prvi korak na tom putu je osnivanje Državne razvojne banke koja bi pomagala domaću privredu, pre svega mala i srednja preduzeća i poljoprivrednike. Danas su u Srbiji sve banke strane i neophodno je osnovati domaće komercijalne banke“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Srbija trenutno na kursu primene „francusko-nemačkog“ sporazuma za nezavisnost Kosova i Metohije i da taj kurs hitno mora biti promenjen.

„EU od Srbije zahteva priznavanje ’Kosova’ kao nezavisne države, što je neprihvatljiv uslov i zato se mora redefinisati naš odnos sa unijom tako da umesto članstvu u EU težimo članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), što je i jedino realno“, rekao je Jeremić.

„Članstvo u EEP zahteva unutrašnje reforme, ali ne i da Srbije prizna ’Kosovo’“, zaključio je Jeremić.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.