Vulin naredio: Postupite po signalu „Sistem“ i vežba bi održana

Društvo

Zemljotres od sedam stepeni Rihterove skale pogodio je Kragujevac. Prilikom pretakanja goriva iz cisterne buknuo je požar na benzinskoj pumpi. Zarobljeni i povređeni radnici ostali su u skladištu. Dezorjentisani i uplašeni građani u panci su izazavali sudar u Ulici Save Kovačevića ili čak uleteli kolima u jezero na Bubnju. Odmah su reagovali vatrogasci i Hitna pomoć. Gase požar, spašavaju radnike probijajući se kroz zidove od ariranog betona i cigala, seku „veberima” vrata od automobila i zbrinjavaju povređne. Ronioci sa čamcima vade čoveka koji pluta bez svesti po površini jezera. Na sve strane odjekuju sirene, eksplozuje i detonacije. Dobro je što je u pitanju, ipak, samo vežba.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i drugi subjekti zaštite i spasavanja učestvovali su danas u operativno-taktičkoj vežbi „Sistem 2021“, koja je održana na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština Srbiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, učesnici vežebe pokazali su „uvežbanost, sposobnost, sadejstvo i spremnost da zaštite gradjane i njihovu imovinu u slučaju vanredne situacije“.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je najveća vežba civilne zaštite i Sektora za vanredne situacije „uspela i da je pokazala efikasnost, sposobnost svih subjekata zaduženih za reagovanje u vanrednim situacijama“.

Vulin, koji je prisustvovao vežbi spasavanja i evakuacije građana na Drini kod Loznice, naglasio je da Srbija „može da bude mirna i sigurna, jer o njoj ima ko da brine, čak i u trenucima najvećih katastrofa“.

Na vežbi na Drini sa srpskim vatrogascima, učestvovali su i pripadnici civilne zaštite Republike Srpske, a prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

U operativno-taktičkoj vežbi sprovedenoj na teritoriji cele Srbije učestvovalo je 8.000 ljudi, pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Od 50 lokacija u Srbiji i Kragujevac je jedna od onih na kojoj se u petak, 5. novembra odvijala vežba snaga i zaštite spašavanja „Sistem 2021”. Kragujevačkim službama za reagovanje u vanrednim situacijama zapala je situacija simuliranja razornog zemljotresa koja i nije toliko hipotetička jer je grad, zaista pre tri dana u noći između utorka i srede pogodio pravi, doduše ne tako razoran potres.

Što reče gradonačelnik Dašić, obraćajući se novinarima tokom „Sistema” – „koji se, kao za inat i desio pre nekoliko dana”.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin bio je u sredu na jezeru u kragujevačkom naselju Bubanj i obavio sve generalne probe i čekove pre početka „Sistema”.

Pročuo se glas da će biti i u petak na licu mesta u Kragujevcu ali ipak nije. Ali i nije da nije. Sveprisutan ministar Vulin se u objedinjenom prenosu (u svojstvu izaslanika još sveprisutnijeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića ) sa razglasa javi iz Republičkog štaba za krizne situacije i obrati svim učesnicima sa rečima „da ćemo danas pokazati da je Srbija spremna, sposobna, snažna da može da brine o svojim građanima”.

  • Odakle ovaj komanduje, preko „gugl mita” ili „zume”, reagovaše pojedini na njegovu koordinaciju a Vulin skrete pažnju u prenosu da „danas radimo nešto što nije rađeno decenijama” i izdade komandu (po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića) svim komandantima gradskih i opštinskih štabova civilne zaštite i za vanredne situacije „naređujem, postupite po signalu ’Sistem’!”.

Zaječa sirena za uzbunu i Taktičko-operativna vežba „Sistem” u petak otpoče. Po scenariju buknu pumpa, a u scenografiju posledica zemljotresa pohrliše spasioci vatrogasci (u specijalnim odelima i opremi) i ekipe Hitne pomoći.

Pogasiše buktinje, probiše se kroz zidove, spasiše zaposlene i zbrinuše povređene (jedna osoba glumi i epi napad), čak i one na krovovu pomoću krana i žičare. Isto tako pomogoše ljudima koji su fingirali sudar u panici od zemljotrosa i čoveku koji je dezirjentisan upao u jezero. Tom prilikom istakoše se članovi Ronilačkog kluba „Koral”.

Sve bi po P.S.-u od izvlačenja plutajućeg tela, utopljavanja u posebnu tkaninu, reanimacije… U siutacije zamišljenih spasilačkih akcija uključiće se brojna terenska vozila (svih mgućih službi), mašine, bageri, buldožeri, autobusi „Vulović transporta” kojima se evakuisaše tek spaseni radnici sa pumpe.

Smenjuje se pištanje sirena sa ekspolzijama i detonacijama topovskih udara i brojne pirotehnike. Vežba čiji svaki korak i situaciju (sastojala se od pet segmenata spasilačkih akcija) objašnjava potpukovnik Nenad Milošević, komandant kragujevačke Vatrogasne brigade potraja tačno 20 minuta.

Učesnici se postrojiše, a na kranu se zavijori i zastava Srbije. Zalepršaše beli orlovi u susret dronovima koji sve vreme šparatju nebom nad kragujevačkim jezerom Bubanj.

Pade raport, a potom smotra, pohvale i čestitanja od svih komandanata i komandira. Na nivou Srbije „Sistem” je imao oko 8.000 učesnika a u Kragujevcu više od 300, najviše vatrogasaca-spasilaca, policajaca, ekipa ZHMP, ronilaca, volontera Crvenog krsta, članova DVD-a…

Prisutnima je onda pokazano i improvizovano šatorsko naselje sa objektima podignutim za zbrinjavanje unesrećenih, postradalih i povređenih, koje je u duhu pandemijskog trenutka sadržalo i poseban objekat za kovid-19 pozitivne spasenike.

U tom delu, doduše iza trake (jer bezbednost je najveći prioritet), našli su se i posmatrači „Sistema”, radoznali Kragujevčani, mahom stalni posetioci jezera u prepodnevnim satima: majke sa decom i kolicima, šetači psa i rekreativni trkači i hodači.

Ne skrivajući oduževljenje efikasnošću sinergijske akcije zadruženih službi za spašavanje okupljenima novinarima se obratio Bojan Jocić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, po kome su sve viđene situacije bile „realne i „dinamične” i mogli smo da sagledamo ono što može da nas zadesu u realnom životu i za koga je „Sistem 2021” – „još jedan dokaz da je Srbija moćna i sposobna država da pomogne svom narodu”.

Za Luku Čauševića, v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije ovo bi „zaista sjajan dan za ovaj Sektor” i prava prilika da provežbamo situacije koje mogu zaista da se dese.

Da sve nije tako hipotetičko, Čaušević sa medijima podeli ekskluzivnu informaciju da dok se odvijala vežba u Kragujevcu, dve žene su automobilom sletele u reku Jadar i spašene su sličnom intervencijom kao na kragujevačkom jezeru.

Čaušević istače i da sada mnogo spremnije dočekujemo sve elementarne nepogode a posebno poplave i da više nije moguće da nas zadesi scenario kao iz 2014. godine jer su službe danas mnogo spremnije i opremljenije.

Gradonačelnik Nikola Dašić (firmacijski ujedno i komandant Štaba za vanredne situacije) na licu mesta u improvizovanom šatorskom naselju (zahvalivši se svim učesnicima) oceni da su „sve službe koordinisane i spremne da odgovore najtežim mogućim zadacima”.

Sa osećanjem da ima ko, i te kako, da snažno brine o nama i zbrinjava nas, svi se osetno sigurniji uputismo svojim domovima, pretekavši i pravi i fingirani zemljotres, očekujući narednu vanrednu situaciju i elementarnu nepogodu sad da li opet simuliranu ili stvarnu.

Piše: Zoran Mišić, Danas
Fotografije: Lazar Novaković

Tagovi:

1 thoughts on “Vulin naredio: Postupite po signalu „Sistem“ i vežba bi održana

  1. Jel ovo na slike Bubanj park pod zaštitom ?!? U Švajcarsku na zaštićenim jezerima se ne voze čamci i trče ljudi okolo i viču. Pobeže i poslednja tica što e bila tamo sećam se pre godinu dana a sad nema nijedne. Vežbu odjavio gradonačelnik ljubitelj prirode sa šifrom „labud odleteo“ ….“labud odleteo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.