Za projektovanje i izgradnju obilaznice oko Kragujevca 265,2 miliona evra

Grad

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 265,2 miliona evra za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji severne obilaznice oko Kragujevca u dužini od 22 kilometara, potpisan je u petak.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i direktor „Srbijaautoput“ Zvonimir Marković.

Sredstva za ovaj projekat sufinansiraju Francuska agencija za razvoj u iznosu od 176,8 miliona evra i Svetska banka sa 88,4 miliona evra, navela je Svetska banka u saopštenju .

Svetska banka je dodala i da će ova sredstva biti dodeljena u naredne četiri i po godine u toku sprovođenja projekta.

Ugovor je potpisan uoči Uvodne konferencije projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji – projekat LIID, uz pomoć kojeg će 145 jedinica lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje institucija, saopštila je Vlada Srbije.

Ministar Vesić rekao je da je programom obuhvaćeno uređenje trgova, ozelenjavanje javnih površina, izgradnja pešačkih i biciklističkih staza, uvođenje pametnih sistema saobraćaja, zaštita infrastrukture od klimatskih promena i mnogi drugi segmenti lokalnog razvoja.

Vesić je istakao da će gradovi i opštine na ovaj način postati inovativnija, inkluzivnija i kvalitetnija mesta za život građana.

Kako je Nova ekonomija ranij episala, severna obilaznica oko Kragujevca prelaziće, kako se navodi u tehničkim podacima u okviru javnog poziva preko naselja: Cvetojevac, Novi Milanovac, Opornica, Poskurice i Divostin.

Severna obilaznica planiranom trasom povezuje najznačajnije ulazno izlazne pravce: državne puteve Batočina-Kragujevac-Kraljevo, Kragujevac-Topola, Kragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta  Batočina-Kragujevac-Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku.

Obilaznica počinje od petog kilometra državnog puta Kragujevac – Batočina i završava se u mestu Dragobraća na početku novoplaniranog autoputa Kragujevac – Mrčajevci.

Investitor projekta je Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

Autor, Izvor: Katarina Pantelić, Nova Ekonomija

Foto: Pixabay

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.