Za RTK 85 odsto novca namenjenog svim medijima u Kragujevcu

Grad

Udruženje Res Publika iz Kragujevca zatražilo je od Gradskog veća objašnjenje kako se i po kom osnovu raspoređuju budžetska sredstva za finansiranje medija i da li se prilikom planiranja budžeta poštuju odredbe Zakona o javnom informisanju.

  • Pokušali smo da saznamo na osnovu kojih parametara se određuje visina izdvajanja za medijski konkurs, s obzirom da su i za narednu godinu za Radio- televiziju Kragujevac (RTK) planirane subvencije od 60 miliona dinara, dok će svi ostali mediji moći da konkurišu za ukupno 10 miliona, navodi se u saopštenju Res Publike.

To udruženje ističe da zagovara doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i zalaže se za unapređenje uslova za rad lokalnih glasila koja izveštavaju u javnom interesu.

Dodaje se da su pitali da li se pri kreiranju budžeta uzimaju u obzir odredbe Zakona o javnom informisanju, kojim je propisano da se državna pomoć medijima može dodeliti isključivo na javnom konkursu za proizvodnju sadržaja od javnog interesa, a ne za plate zaposlenih i redovno funkcionisanje, kao što je slučaj sa RTK.

Res Publika je ocenila da su sredstva za sufinansiranje javnog interesa u informisanju „u sličnom iznosu kao sredstva za uništavanje ambrozije“, što možda najslikovitije opisuje odnos lokalne samouprave prema medijima koji nisu pod njenom ingerencijom.

Res Publika je najavila da će i ove godine tokom javne rasprave o budžetu za 2023 nastojati da utiče na lokalnu samoupravu da preispita visinu sredstava koja izdavaja za javno informisanje i da raspodelu novca građana planira isključivo u skladu sa važećim propisima koji regulišu finansiranje medija

Fotografija: Skrinšot, Radio televizija Kragujevac, decembar 2021.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.