(ZA)GAĐENJE KRAGUJEVCA I SRBIJE – od ideologije do ekologije

Društvo

Novi optimizam najavljuje treću tribinu u seriji razgovora koju organizujemo u martu a pod nazivom „(ZA)GAĐENJE KRAGUJEVCA I SRBIJE – od ideologije do ekologije“.

Naredni razgovor biće održan u Kragujevcu, u ponedeljak 21. marta 2022, u 18 časova u Biznis inovacionom centru (Trg topolivaca 4).

„Ovaj put, fokus će nam biti na ekologiji i zaštiti životne sredine, stoga će kao relevantni sagovornici u debati učestvovati:  uzbunjivač iz Agencije za zaštitu životne sredine, Milenko Jovanović i Dejan Lekić, bivši pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine – obojica članovi stručnog tima Nacionalne ekološke asocijacije; geolog i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, akademik Vladica Cvetković; aktivistkinja organizacije „Neko brine za Levač“ Marica Živanović Poljo koja se bori za potpunu zabranu istraživanja bora i litijuma na teritoriji Srbije; Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa koje pružaju podršku pojedincima i organizacijama koje se bore za zraviju i čistiju Srbiju.

Razgovor će moderirati Jovanka Marović, glavna urednica portala „Glas Šumadije“, lokalnog kragujevačkog medija u službi građana, koji je dobar primer kako na lokalu i pored svih prepreka, nezavisno novinarstvo i dalje opstaje.

Ovom tribinom obeležavamo i godinu dana od osnivanja Nacionalne ekološke asocijacije.

NEA je nastala kroz potrebu da se građanima ponudi alternativni izvor informacija o životnoj sredini, sa pravovremenim i istinitim ocenama pojava u našem životnom okruženju, posebno onih koje mogu imati negativan uticaj na zdravlje ljudi. Istina o stanju životne sredine, preduslov je napretka Srbije i građani Srbije sada imaju mogućnost da iz prve ruke saznaju koliko su izloženi zagađenju, te ko i kada ih truje. Ostaje poslednje pitanje: Zašto?

Nekontrolisano zagađenje i devastacija životne sredine u Republici Srbiji dovodi do svakodnevnih katastrofalnih posledica po život i zdravlje građana Republike Srbije, kao i po njene prirodne vrednosti, a sakrivanje činjenica o negativnim posledicama dovodi do toga da se nagomilani problemi ne rešavaju i rastu.

Neophodno je odmah i bezuslovno pristupiti promeni odnosa donosilaca odluka prema najbitnijem segmentu naših života – našem prirodnom okruženju.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.