(ZA)gađenje – od ideologije do ekologije

Društvo

U Zrenjaninu je održana tribina „(ZA)GAĐENJE ZRENJANINA, VOJVODINE I SRBIJE – od ideologije do ekologije“ u organizaciji Pokreta Novi Optimizam.
O zagađenju i gađenju, ne samo ekološkom već i onom koje je zahvatilo celo društvo i naše političko biće, o beznačajnoj razlici u glasovima na biralištima sada već davne 2012. godine kada je došlo do smene vlasti i tome kako građani moraju da izađu na izbore i promene stvari u Srbiji, govorilo se na tribini u punoj sali Hotela Vojvodine.


Snimak celog programa nalazi se na fb stranici Novog Optimizma – OVDE.

Pre početka razgovora, glumac Miljan Vuković je pročitao tekst vladike Grigorija koji nije bio u mogućnosti da učestvuje u razgovoru ali je se prisutnima obratio pismenim putem:

  • Zamislio sam se nad njome, pitajući se o čemu bi sve moglo biti riječi. Da li je stvar u tome da je neophodno prevazići ideologiju kako bismo se uzdigli na nivo ekologije? Da li je potrebno preći sa nivoa ideja na nivo društvene prakse? Sa riječi, koje su isuviše često samo zavodljive mantre, na konkretna djela? Ili pak tema implicira kako je kod nas zagađeno mnogo toga, možda čak i sve, od ideologije do ekologije? Jer upravo između ideologije i ekologije smješten je čitav ljudski život.

Povodom ove tribine u Zrenjaninu tekstove za dnevni list Danas napisala su i dva autora, kolumnista Ljubodrag Stojadinović (Veština disanja) i predsednik Mesnog odbora Novog Optimizma u Farkaždinu Ljubomir Živkov (Zagadi pa vladaj!).

03.jpg

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, bio je jedan od učesnika tribine.

  • Bićemo slobodni kada budemo imali slobodne medije, kada budemo mogli da gostujemo na RTS, kada ne bude crnih listi na televiziji, kada se o ovovm skupu bude izveštavalo ne samo u jednom mediju“, rekao je Bodrožić.
24.jpg

O detaljima zagađujuće stvarnosti koja je prožela sve segmente društva govorio je profesor Čedomir Čupić, duboko se založivši za smenjivanje vlasti početkom aprila.

  • Nema mesta strahu, nema mesta razmišljanju i kalkulisanju, vreme je da građani biraju i izaberu rešenje za sebe. Sada znamo da je pre dvadeset godina propuštena šansa za lustracijom, zato takvih grešaka ne sme više biti, poručio je profesor.
29.jpg
  • Pisala sam o Juri, posle o još puno firmi gde se krše radnička prava, gde nije dozvoljeno sindikalno organizovanje, a dočekali smo na kraju ovaj slučaj sa vijetnamskim radnicima i Linglongom, gde su sva prava radnika suspendovana. Država ćuti na brojne propuste a pravu sliku stvari ne možemo ni mi novinari da otkrijemo jer retko dobijamo odgovore druge strane, navela je Danasova ekonomska novinarka Ljiljana Bukvić.
26.jpg

Urednik čaospisa Karakter  Nenad Čaluković podsetio je prisutne da se sloboda osvaja, što je bio i njegov motiv kada je pokretao svoj časopis iako je stanje u medijima teško.

23.jpg
  • Stvari su toliko toksične, nema nam druge nego da izađeno na izbore i jasno precrtamo sve one koji u razlog našeg nezadovoljstva i nazadovanja, poručio je Janko Baljak.
30.jpg

Pravnica Sofija Mandić iznela je podatak da je 2012. godine na predsedničkim i parlamentarnim izborima Boris Tadić izgubio izbore za 70.000 glasova razlike.

  • To je svaki deseti birač na jednom izbornom mestu, što nam govori da promene nisu neodstižne. Kao neko ko je sada pravni savetnik Zdravka Ponoša na izborima mogu da kažem, ukoliko bude dobrog rezultata opoziicije a ne bude volje  vlasti da to prizna i bude pokušaja da se izborni rezultat faslifikuje ili pogrešno predstavi, tu je ulica i građani moraju izaći na ulicu. Za one koji misle da sadašnja vlast neće priznati rezultate, treba da znate da sada ima kontrolora izbora, da su građani motivisani i da postoje kandidati a na vama je da ih podržite, navela je, između ostalog, Mandić.
28.jpg
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.