Zajedno za Šumadiju-Zdrava Srbija: Još nije rešen problem pepelišta u Kragujevcu

Društvo

Odbornik koalicije „Zajedno za Šumadiju-Zdrava Srbija“ Ivica Samailović pozvao je gradsku vlast da izveze „planinu“ pepela iz kruga „Energetike“ koji ugrožava stanovnike nekoliko kragujevačkih naselja.

On je na današnjoj sednici skupštine grada ocenio da je poslednjih meseci na delu „ekološka katastrofa“ i precizirao da su ugroženi gradjani centra grada, naselja Beloševac, Pivara, Lepenica, Ilina voda i Ilićevo.

Samailović je rekao da se ovaj problem ne rešava mesecima iako je, kako je naveo, gradonačelnik tvrdio da je za to država izdvojila četiri miliona evra.

Poručio je gradonačelniku da odmah pozove direktora „Energetike“ i da proveri dokle se stalo i šta se dešava sa izvozom pepela.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je, odgovarajući Samailoviću, rekao da se slaže da je pepelište u „Energetici“ godinama ekološka katastrofa, ali da lokalna vlast nije za to nadležna.

„Mogu da zovem direktora ‘Energetike’ koliko hoću, čitav projekat finansira se od strane EBRD preko Ministarstva ekologije, tako da su oni prava adresa, u saradnji naravno sa gradom i sa ‘Energetikom'“, rekao je Dašić.

On je dodao da se očekuje da ubrzo krene da se radi jedan putni pravac, i da će pepeo biti ugradjen u asfalt ili upotrebljen na drugi način, jer su analize pokazale da pepeo može da bude deo gradjevinskog materijala.

„Sredstva jesu opredeljena i očekujem da narednih par meseci krene da se rešava taj problem“, kazao je Dašić.

On je dodao da se u „Energetici“ privodi kraju realizacija projekta zamene kotlova na ugalj onim na gas i ocenio da je ovo poslednja zimska sezona daljinskog grejanja na ugalj, ukoliko ne dodjemo u katastrofalnu situaciju zbog svetske krize.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.