Zapisi iz C3 – Ide na bolje

Doba korone Društvo
Naša koleginica, novinarka Gordana Jocić na lečenju je od korona virusa u kragujevačkom Kliničkom centru. Goca na svom fejsbuk profilu objavljuje segnemnte života u bolničkoj sobi. Na momente duhovite, na trenutak potresne

Ide na bolje. Već dva dana imam duži dah. Ponekad se osećam kao riba koja izranja na površinu vode i uzima vazduh. Mogu da zevam i da se nasmejem bez kašlja.

Bračni par koji je sa mnom u sobi baš je simpatičan. Hoćeš jabuku, kaže joj. Ne mogu primam terapiju. Ja ću da te hranim. Malo kasnije ona mu nosi hladnu vodu. Kad je vreme ručku sednu na isti krevet i zajedno ručaju. Ona ga uhvati za ruku i miluje. Povremeno se nagnu jedno prema drugom i šapuću a mi se svi trudimo da zabavimo sluh nečim drugim, da ne smetamo njihovoj intimnosti.

Cimer za kojeg verujem da vas je sve, baš kao i nas najviše zabavio vodi kao najveći problem da li ga je zvalo celo selo. Ponekad sedne za sto, nabraja nešto na prste a onda pojuri ka telefonu da obavesti još nekog prijatelja gde je.

A sada osoblje. U pet me bude me da me skinu sa kiseonika. Ja, poznata po tome da ne volim rana buđenja čkiljim na jedno oko. Malo je bunovna, javljaju nekom na toki voki. Jeste li dobro? Čitali smo Vaš tekst, kaže mi. Eh, što ti je zadovoljab čitalac i u 5 ujutru to mora da ti kaže.

Inače, već sam počela da ih razlikujem uprkos skafanderima. Neke imaju duge trepavice. Druge u skafanderu lepe kao monahinje. Treće zdepaste. Žao mi kad čitam neke kritike na njihov račun, jer deca su to, mlada, a treba ih gledati šta sve rade. Retko ko uđe bez pozdrava ili da nam ne čestita praznik.

Stefane, dođi ti da joj vadiš krv da napiše nešto o tebi u novinama, ti tek treba da se ženiš. O meni ako bude pisala ima sve cice da pojure za mnom, a ja oženjen. Nikola, medicinski tehničar. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti. Samozvani drvoseča, grobar. Kad on dođe da ti vadi krv smeješ se sve vreme čak i ako te buši po tri puta. Mene zove Svilena zbog loših vena. Jesi živa ti, pita?,

U sred sna osećam nežni dodir po licu kao lahor. To mi sestra koja je došla da proveri kiseonik namešta masku.

Fotografija: Gordana Jocić, Sneško Belić u bolničkom krugu
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.