Zašto ove godine u Kragujevcu neće biti održan festival „Dragiša Nedović“

Grad Kultura

Zato što nema novca, u najkraćem. To piše u obaveštenju za javnost, koje potpisuju članovi Organizacionog odbora Festivala.

  • Obaveštavamo sve ljubitelje narodne srpske muzike i poklonike stvaralaštva jedinstvenog i neponovljivog tekstopisca i kompozitora srpske narodne pesme Dragiše Nedovića da ove godine, na naše veliko žaljenje, Festival neće biti održan 29. novembra.

U pismu, koje pored direktora Festivala Milašina Maše Simića, potpisuju svi članovi Organizacionog odbora, podseća se da su ljubitelji dela Dragiše Nedovića poslednjih 20 godina mogli da uživaju u toj muzici, da je teškom mukom stvaran, kako kažu, „brend Kragujevca i Srbije“.

Na tom togađaju su tokom godine nastupali Veliki narodni orkestar RTS-a i Veliki narodni orkestar Kragujevac koncerta. Festival je dobitnik Đurđevdanske nagrade Kragujevca, crkvene Gramata, Povelje za doprinos muzičkoj umetnosti i kulturi Srbije, koje dodeljuje Udruženje džez, rok i zabavne muzike Srbije, kao i velikog broja priznanja, zahvalnica i diploma.

Ove godine grad je za organizaciju Festivala od grada dobio 600.000 dinara, od čega, objašnjavaju organizatori, kada se plate porezi državi, za manifestaciju ostaje 480.000.

  • Tražili smo odgovor od predsednika komisije za dodelu sredstava Miljana Bjeletića, nismo dobili odgovor zašto se guši narodna pesma. Da li će Festival biti održan sledeće godine i da li će preraspodela sredstava za festivale biti pravednija, ili će i dalje postojati puleni i favoriti, videćemo uskoro. Ostaje da se vidi da li će predsednik Bjeletić i njegova komisija učestvovati i podržati kaubojštinu ili rad i rezultate, pišu članovi Organizacionog odbora Festivala.
I dok Festivala neće biti, 9. novembra je u Svečanoj sali Rektorata održana javna tribina na kojoj je detaljno predstavljen predlog prostornog uređenja lokacije pod radnim nazivom „Boemski trg Dragiša Nedović“. Tribina je organizovana u okviru Javnog poziva Gradske uprave za društvene delatnosti objavljenog 1. novembra u cilju prikupljanja predloga, sugestija i mišljenja zainteresovanih građana, a idejno rešenje je prezentovao Glavni urbanista grada Kragujevca, Ivan Radulović.
Naslovna fotografija: Sa koncerta 2018. godine
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.