ZAVRŠENA „ZLATNA ISKRA“

Kultura

Prazničnu atmosferu u Kragujevcu, obogatile su kvalitetne predstave za decu i programi na otvorenom koji su održani u okviru XX Međunarodnog lutkarskog festivala “Zlatna iskra“. Za učesnike i organizatore festivala, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, priredio je prijem u zgradi Gradske uprave.

“Praznična atmosfera u gradu se nastavlja, na svakom koraku je vidljiv po neki kulturni sadržaj. Ovih dana smo imali prilike da pratimo jubilarni, 20. festival “Zlatna iskra“, i na nekim neuobičajenim mestima, na otvorenom, u Velikom parku, ispred Gradske uprave, u Pešačkoj zoni, i upravo je to doprinelo većoj vidljivosti festivala. Uspeli smo da vidimo savremene domete priznatih pozorišta iz Kine, Poljske, Češke, Bugarske, Grčke, Španije, Izraela, Hrvatske i Slovenije. Očigledno je da ovaj festival postaje jedan od zaštitnih znakova kulturne scene grada Kragujevca i koji se sve bolje pozicionira na međunarodnom planu, i naša obaveza je da ovaj festival čuvamo, da ga promovišemo i unapređujemo. Mi imamo u našem gradu najstarije i najmlađe, dečije pozorište u Srbiji. Ovo koje je najmlađe nije ništa manje vredno u odnosu na ovo najstarije, upravo zahvaljujući velikoj ambiciji i požrtvovanju da učinimo dečiji svet lepšim i da ih uputimo u život upravo kroz dečije pozorište”, rekao je Bjeletić.

Učesnici “Zlatne iskre“, od kojih su neka pozorišta već tradicionalni gosti festivala, kao pozorište iz Šangaja, dok druga učestvuju prvi put, kao što je Kazalište Virovitica, Kazalište lutaka Zadar, pozorište iz Atine, pohvalili su kvalitet odabranih predstava kao i kompletnu organizaciju festivala.

“Mi smo se zaista potrudili da ovogodišnji festival ima sjaj jubileja, da osim takmičarskog programa koji je bio veoma kvalitetan zbog čega je žiri imao izuzetno težak zadatak, da je prateći program bio jako lep i da je uveseljavao mališane na ulicama Kragujevca. Značajno je i to što smo objavili jednu publikaciju koja predstavlja svedočenje o 19 prethodnih godina festivala”, kazala je Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu.

“Zlatna iskra“ je svečano zatvorena danas u 18 sati u Pozorištu za decu nastupom Orkestra harmonika Kragujevac.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.