Zdrava Srbija: Na koji način se vrši bodovanje za upis dece u privatne vrtiće u Kragujevcu?

Politika

U Gradskom odboru Zdrave Srbije u Kragujevcu tvrde da im se ovih dana javlja „veliki broj roditelja“ koji se žale preliminarnu listu za upis dece u privatne vrtiće.

Prenosimo saopštenje Zdrave Srbije:

Na osnovu informacija do kojih smo došli a moramo priznati da je veoma teško doći jer sve se navodi da je transparentno a na sajtu Grada Kragujevca je itekako teško pronaći, uočili smo veliki broj nelogičnosti a mi ćemo predočiti javnosti najvažnije i najbitnije kako za roditelje tako i za celokupnu gradsku javnost.

Prvo moramo napomenuti da je funkcioner Zdrave Srbije Ilija Radovanović juče 09. oktobra podneo zahtev za pristup javnim informacijama i postavio par veoma bitnih pitanja a to su:

  1. Da nam dostave pravilnik i sve ostale akte na osnovu kojih „oni“ ocenjuju „našu decu“ na četiri decimale
  2. Da nam daju tačnu informaciju koliko je dece upisano u privatne a koliko u javne predškolske ustanove i koliko je grad tačno za to platio i to za 2018, 2019, 2020, 2021 i 2022 godinu. (za 2023 godinu pošto je još konkurs u toku nismo želeli da tražimo dok ne vidimo konačno stanje stvari)
  3. Da nam Grad Kragujevac, Gradonačelnik odnosno Gradsko veće dostavi i tačan broj dece koji nije bio sufinansiran a nalazili su se na rang lstama za čekanje od strane grada i to od 2018 zaključno sa 2022 godinom.

Koliko smo mogli da vidimo i pridobijemo informacije za ovu školsku godinu u prvom krugu bodovanja i rangiranja kandidata za sufinansiranje primljeno je 840 dece od toga 512 u javne (gradske) i 328 u privatne predškolske ustanove, gde je minimum za ostvarivanje prava na sufinansiranje bilo 62.4497 bodova.

U prvom krugu za sufinansiranje dece u privatnim predškolskim ustanovama i to od 08.09.2023 godine primljeno je 255 dece gde je bio minimum 61.8809 bodova. Sva deca kojoj su roditelji u međuvremenu podneli zahtev za dopunu dokuementacije i koju je gradska uprava morala da uzme u obzir pre objavljivanja zaključka o sufinasiranju nije razmatrala nego je ISTOG DANA DONELA ZAKLJUČAK O DODATNOM BODOVANJU I RANGIRANJU, pa su tako deca i sa po 100 bodova ostala na listi čekanja, iako su na vreme podneli dokumentaciju. Na prvom zaključku je bilo ukupno 73 dece i na ovaj zaključak nije bilo pravo žalbe!

Ubrzo oni donose i drugi zaključak na kome se našlo još 16 dece! Sva ova deca koja nisu dodatno izbodovana na vreme tj nisu uzeta u ratmatranje i to 89 a koja su imala dovoljan broj bodova za sufinansiranje su oštećena za boravljenje u predškolskim ustanovama za septembar i oktobar mesec!

Da paradoks bude veći sva deca koja su dodatno izbodovana na konačnoj rang listi čekanja od 04.10.2023 godine i dalje imaju isti broj bodova koji su imali i pre donošenja ovih zaključaka.

 Trenutno po našoj evidenciji na listi čekanja u ovom trenutku je 1217 dece.
Tagovi:

1 thoughts on “Zdrava Srbija: Na koji način se vrši bodovanje za upis dece u privatne vrtiće u Kragujevcu?

  1. Bolje proverite ko i gde sprema htranu za privatne vrtiće..Tu bi ste tek našli materijala…a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.