Zdravko Ponoš: Parizer ekonomija kao demonstracija manjka znanja i viška vlasti 

naslov Politika

Lider stranke Srbija Centar Zdravko Ponoš na tribini u Požarevcu rekao je da je predsednik Vučić načinom na koji je najavio podelu para demonstrirao manjak znanja i višak vlasti.

  • Dva dana nakon usvajanja rebalansa budžeta on odlučuje da podeli penzionerima pare kojih nema u tom rebalansu, pokazujući kako on razume ekonomiju i kako tumači svoja ovlašćenja. Problem je što veći deo njegovih birača to ne vidi dok im on preko „parizer ekonomije“ skreće temu sa važnih pitanja. 

Na pitanje o opstrukciji parlamenta od strane opozicije Ponoš kaže da je to bilo neophodno kako bi se ogolio način funkcionisanja ovog režima.

  • Ovakva Skupština nije mesto gde mogu da se sprovedu demokratske procedure i da se normalno diskutuje.

Na pitanje o zahtevu za prevremene izbore od strane opozicije Ponoš kaže da je taj zahtev „ogolio Vučićevu farsu kada kaže dobićete izbore kada ih tražite“.

  • A sada kad ih cela opozicija i formalno traži on mora do Brisela da se vidi sa Kurtijem i da odnese tetki lek u Ujedinjene nacije.

Po mišljenju lidera stranke Srbija Centar, situacija je u Srbiji takva da dok je ova vlast neće biti normalnih uslova za izbore i dodaje da oni koji mogu spolja da utiču na to da se oni poprave nisu zainteresovani.

  • Međunarodnom faktoru su bitne dve stvari a to je Kosovo i udaljavanje režima od Rusije, njima nije prioritet stanje demokratije u Srbiji, pojašnjava Ponoš.

S obzirom da Vučić odbacuje dogovornu tranziciju u normalnost uz pomoć prelazne tehničke vlade, opoziciji preostaje da se međusobno dogovori, smatra Ponoš. 

  • Dobar bi bio scenario da se opozicija udruži u jednu kolonu na platformi sklanjanje ove porazne vasti SNS i formira vremenski oročenu Vladu koja će pristutiiti lustraciji i stvoriti regularne uslove za izbore.

Ako ne postoji volja za širok front, onda preostaje grupisanje u više kolona, kaže Ponoš i dodaje kako i ta varijanta može da da dobar rezultat ako se kolone formiraju sa idejom da se maksimalizuje izlaznost i postigne najbolji mogući zbirni rezultat opozicije.

  • Važno je da se takve kolone ne formiraju na ličnim animozitetima i opozicionom političarenju.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.