Zdravko Ponoš: Srbija protiv nasilja i NADA neće statirati u izbornoj farsi

naslov Politika

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je, povodom raspisivanja beogradskih izbora, da je vlast neprihvatanjem da se izbori održe istog dana pokazala da će nastaviti da sprovodi izbornu krađu.

  • Za tu farsu moraju da potraže drugu opoziciju. Srbija protiv nasilja i NADA nisu ta vrsta opozicije koja bi služila za legitimizaciju izborne krađe i za legitimizaciju vlasti koja bi proizašla iz takve izborne krađe, rekao je Ponoš u Danu uživo.

Ponoš je istakao da je opozicija tražila minimalne i „krajnje razumne“ zahteve kako bi izbori mogli da se održe.

  • Neophodno je da uspostavimo komisiju koja će dovesti u red birački spisak i kontrolisati ga i moramo elementarno uspostaviti red na medijskoj sceni. Treći zahtev je bio da se svi preostali izbori održe istog dana, kako bi se sprečila migracija birača, koji vlast nije bila spremna da prihvati. Time je potvrdila da ponovo računa na taj mehanizam izborne krađe.

Ponoš je objasnio da postoje dva modaliteta za istovremeno održavanje izbora.

  • Jedan podrazumeva minimalnu izmenu izbornog zakona na lokalu kako bi se preosali lokalni izbori u Srbiji održali svi isti dan i to kada i ponovljeni beogradski izbori. To bi omogućilo da stanovnici Beograda ne bi morali da izlaze na izbore dva puta u roku od nekoliko nedelja i ne u julu i avgustu. Druga mogućnost je da se i ponovljeni beogradski i svi preostali lokalni izbori održe na jesen i istog dana. I za to postoji pravni modalitet u vidu posebnog zakona.  Režim je to odbacio paravdajući svoj stav pravnom i moralnom argumentacijom. To je onaj isti onaj režim koji je jesenas naterao naterao vlast u 65 opština da podnesu ostavke kako bi išli na prevremene lokalne izbore, a zatim i pokrao izbore.

Ponoš je naglasio da je opozicija na današnji sastanak došla sa papirom u kojem je razrađen mehanizam komisije koja treba da sredi stanje sa izbornim spiskovima, a vlast je došla sa rezervisanim terminima kod notara već od sutra.

Ponoš je podsetio da postoji tehnička mogućnost da vlast u narednih desetak dana ipak raspiše i sve lokalne ozbore za 2. jun, ali smatra da „s obzirom da je Ana Brnabić upravo raspisala ponovljene beogradske izbore za 2. jun, to za opoziciju više nije prihvatljiva opcija jer režim ulazi u kampanju, bez ikakvog dogovora o izbornim uslovima“.

  • Smatram da od ovog momenta možemo da razgovaramo samo o tome da izbori budu recimo početkom oktobra do kad ima vremena da se implementiraju prepоruke ODIHR-a, da se uradi suštinski pomak na izbornim uslovima.

Prema njegovim rečima vlast je odgovorna što je Srbiju gurnula u još dublju političku krizu.

On je dodao da su već danas predstavnici koalicija Srbija protiv nasila i NADA razgovarli sa ljudima iz Proglasa o novim okolnostima.

  • Do sada smo redovno razgovarali kako motivisati ljude da izađu na izbore u što većem broju, a danas prvi put o tome kako pojasniti i građanima i vanparlementarnim političkim akterima sav besmisao učešća u izbornoj farsi.

Govoreći o očekivanim spoljnim reakcijama na odluku opozicije Ponoš je rekao da je „ambasadama najvažnije da se stabilizuje nestabilna stabilokratija u Srbiji, a to nije prioritet ni građana Srbije ni opozicije“.

  • Ako im je stalo do demokratije, neka porazgovaraju sa predstavnicima režima, zaključio je Ponoš.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.