„Zeleni list“ za „nEKO brine za Levač“ i PU „Vrabac“ iz Kragujevca

Društvo Milica

Udruženje „Neko brine za Levač“ iz Rekovca je nagrađeno za istrajnu borbu protiv ugrožavanja životne sredine priznanjem „Zeleni list“, u najvećoj i najstarijoj ekološkoj akciji Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine.

  • Od kada se pojavila opasnost od  kopanja litijuma na ovim prostorima,organizovali su i aktivni su u borbi. U Šumi kod Rekovca , na granici dva sela, osam  meseci su danonoćno držali straže da bi sprečili otvaranje istražne bušotine i ispeli su u tome. Svojim delovanjem uticali su da u njihovoj opštini odbornici jednoglasno donesu odluku o zabrani istraživanja ruda. Istovremeno pružaju pomoć svima van granica Srbije koji se bore sa istim problemom, pa su tako i aktivni članovi Saveza ekoloških organizacija Srbije SEOS, rečeno je  na svečanoj dodeli priznanja „Zeleni list“.

Fotografija: FB nEko brine za Levač

Nagradu je primila Marica Živanović Poljo.

  • Mi smo jedno neformalno udruženje koje pokušava da zajedno sa svim ostalim udruženjima na  teritoriji Srbije zaštiti prostor na kome živi od invanzivnog rudarstva ,koje nažalost sve prisutnije na teritoriji Srbije, rekla je Marica Živanović Poljo iz „NEKO brine za Levač“.

Ona je kazala da  nagradu posvećuje svojim saborcima iz Levča, iz SEOS-a, ali i mnogih drugih organizacija širom Srbije,koji se beskompromisno  trude i bore da se prostori na kojima oni žive ne devastiraju, da se ne zagadi pijaća voda i da se ne unište  plodna zemljišta.

  • Nagradu naročito posvećujem hrabrim ljudima iz doline Jadra, iz Udruženja “ Ne damo Jadar“ sa kojima se zajedno borimo, poručila je Živanović Poljo.

Ona se na svojoj fejsbuk stranici zahvalila novinaru Zoranu Mišiću koji je „nEKO brine za Levač“ nominovao za prestižnu nagradu.

Dobitnici „Zelenog lista“ su još: Predškolska ustanova „Vrabac“ iz Kragujevca za edukaciju dece i odraslih o važnosti prirode,  Planinarsko društvo „Pokreni se“ iz Krupnja za aktivnu zaštitu prirode, neformalna grupa mladih „NEED FOR GREEN“ iz Zrenjanin za ozelenjavanje autobuskih stajališta u tom gradu, prof. Mirjana Drenovak za unapređenje ekološkog prava, Dragan Kurjački za doslednu borbu protiv zagađivača životne sredine, Danica Maksimović za doprinos životnoj sredini kroz umetnost, Saša Jovanović za medijsku promociju i razvoj ekološke svesti kod mladih, udruženje „Zelentarka“ iz Mola za očuvanje i unapređenje životne sredin i udruženje i OŠ „Dobrila Stambolić“ iz Svrljiga za edukaciju i aktivnosti na zaštiti životne sredine.

Dodeljena su i tri specijalna priznanja: dr Miroslavu Demaju za decenije posvećene zaštiti i očuvanju životne sredine i Ljubivoju Ršumoviću za odanost prirodi i ekološkim vrednostima, a posthumno Radoslavu Rakonjcu za nemerljiv doprinos u pošumljavanju goleti.

„Crni list“ zbog zagađivanja životne sredine ponela je kotlarnica Univerziteta u Nišu.

Priznanja za 2023. godinu u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima dodeljena su u završnici najstarije ekološke akcije u Srbiji „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“ koju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

Izvori: „Dnevnik“ i Radio Levač
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.