ŽIG info: Na koji način dolazi do pokušaja širenja lažnih vesti i dezinformacija u GO Grocka

Komentar

Kao portal koji se najviše bavi tom tematikom, u proteklom periodu nailazili smo na dosta lažnih saopštenja, kao i širenja dezinformacija u propagandne svrhe pojedinaca iz lokalne vlasti. Cilј takvih dezinformacija i lažnih vesti je upravo bio ublaživanje objavlјivanja informacija nastalih u vezi sa sumnjivih koruptivnim radnjama pojedinaca ili institucija.

Procentualno najviše lažnih vesti stizalo je iz političkog tabora vladajuće stranke, u kojoj postoji više klanova. U svakom klanu postoji osoba koja je zadužena za širenje lažnih vesti ili dezinformacija o suprotnom taboru. Redakcija Žig infa je na takve „informacije“ posebno obraćala pažnju i vršila proveru istih.

U moru lažnih vesti i dezinformacija koje pristižu do naših novinara, pristizale su i one koje su u sebi sadržale određene činjenice i argumente, posle kojih smo pokrenuli istraživanje.

Tako smo došli do raznih ugovora koji su bili potpisani sa, na primer, Gordanom Uzelac novinarkom TV Pink, ili sa restoranom o održavanju proslave za penzionere koja nikada nije održana.

Od prošlih izbora primetan je pad  takozvanog botovanja, kako na društvenim mrežama, tako i u komentarima na portalu. U Grockoj, ovakav vid dezinformacija pristizao je od najvišeg vrha SNS-a i komentari su služili isklјučivo za veličanje uspeha lokalne vlasti.

Mnoge informacije o aktuelnom stanju u društvu su izmešane sa dezinformacijama, te je izuzetno teško doći do istinite vesti koja će biti od javnog interesa. Prilikom takvih „informacija“ vršimo višestruku proveru kod više nepovezanih izvora. Ukoliko je potrebno takvu informaciju ćemo filtrirati, ukoliko smatramo da će zbog nje nastati neka vrsta odmazde prema pojedincu ili određenom broju lјudi.

Jedan od problema sa širenjem dezinformacija i lažnih vesti stanovnici GO Grocka imaju sa Info službom ove lokalne samouprave. Neretko se dešava da su informacije iz Info službe GO Grocka, nepotpune te iskrivlјuju činjenično stanje. Takve vesti, obično u formi saopštenja, koja se prosleđuju i našoj redakciji, pretežno se filtriraju, odnosno objave u formi koja jedino odgovara činjeničnom stanju. Info služba GO Grocka, dezinformisala je javnost kada je davala saopštenja u vezi objavlјivanja pojedinih članaka na našem portalu. U toku prošle godine, dato je više saopštenja u kojima su demantovali objavlјena dokumenta, koja je Žig info objavio nakon što ih je dobio na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U tim saopštenjima korišćen je izraz da novinari portala Žig info lažu.

GO Grocka je od decembra prošle godine promenila je način ophođenja prema našoj redakciji i započeli su neki vid saradnje, tačnije neizbegavanja slanja saopštenja i poziva za važne događaje. Ipak, i dalјe pristiže dosta lažnih vesti i dezinformacija od raznoraznih klanova unutar vladajuće stranke u Grockoj. Prema nekoj nezvaničnoj statistici, takva vrsta informacija je u ovom predizbornom periodu pojačana, te je oprez na najvećem nivou kako ne bi došli do objavlјivanja istih.

Za vreme uvođenja vanrednog stanja uzrokovano virusom Kovida 19, informacije o broju zaraženih na teritoriji GO Grocka nisu bile javno dostupne. Imali smo samo nezvanične informacije iz lokalnog Doma zdravlјa, međutim kako one nisu bile javne, nismo ih ni objavlјivali. S druge strane, od predstavnika lokalnih vlasti dolazile su vrlo često lažne vesti i dezinformacije prvenstveno oko pružanja pomoći najstarijim meštanima na teritoriji GO Grocka.  U tom vremenu, često smo izveštavali sa lica mesta, kako bi pokušali da ublažimo dezinformacije i lažne vesti koje su stizale od predstavnika čelnih lјudi Opštine.

Izvor: ziginfo.rs

Tekst je objavljen u okviru projekta „Jačanje kapaciteta srpskih lokalnih medija za suzbijanje strane propagande i dezinformacija“, uz podršku DT Instituta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.