Zlatna medalja za kragujevačke naučnike u Severnoj Americi

Društvo

Grupa profesora i saradnika Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu predstavila je rezultate svojih istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, odakle su se vratili s počastima i priznanjima, piše Politika.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, koji po međunarodnoj naučnoj saradnji spada u sam vrh naših visokoškolskih ustanova, uspeo je da zabeleži odlične rezultate i na severnoameričkom kontinentu gde su smešteni neki od najznačajnijih instituta za bazična proučavanje kardiovaskularnih bolesti.

Grupa profesora i saradnika ovog fakulteta, predvođena dekanom Vladimirom Jakovljevićem, sredinom septembra je boravila u SAD, na Floridi, i u Vinipegu, glavnom gradu kanadske pokrajine Manitobe gde se nalazi reprezentativan medicinski centar sa fakultetom i bolnicom “Sveti Bonifacije”. Tamo su održali niz predavanja i razmenili iskustva sa vodećim naučnicima, a za rezultate istraživanja koja su obavljena u ovdašnjim centrima izvrsnosti dobili su brojne počasti i priznanja.

Na Univerzitetu “Južna Florida” u Tampi, u kome je održan deseti sastanak Severnoameričke sekcije za kardiovaskularne bolesti, profesori i saradnici FMN Kragujevac su otišli na poziv doktora Granta Pirsa, predsednika Međunarodne akademije za kardiovaskularne bolesti. Organizaciju čine sekcije koje okupljaju poznate naučnike iz različitih delova sveta, a prof. dr Jakovljević je predsednik Evropske sekcije za kardiovaskularne bolesti. Osim naših istraživača, čast evropske nauke u Americi branile su još samo kolege iz susedne Mađarske, sa Medicinskog fakulteta u Segedinu.

Sa profesorom Jakovljevićem u Americi su bile i dve perspektivne naučnice kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka – docenti Jovana Joksimović Jović i Jovana Bradić koje se bave fiziologijom i farmaceutskom tehnologijom. Na Univerzitetu u Tampi predstavljena su istraživanja kragujevačkog Centra izvrsnosti za kardiovaskularne bolesti i metaboličke procese u kome radi 25 talentovanih naučnika, sa akcentom na rezultate do kojih je došao mladi doktorand Vladimir Kočović.

Međunarodna akademija za kardiovaskularne bolesti forsira mlade naučnike koji rade timski. Mladi naučnici su budućnost, a kroz timski rad se na najbolji način ispoljavaju njihovi potencijali, to je ideja vodilja ove organizacije. Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu je prepoznatljiv upravo po timskom radu, a na Floridi smo predstavili originalne rezultate do kojih smo došli baveći se dejstvom biljaka i nekih prirodnih supstanci na kardiovaskularni sistem. Od ovih istraživanja pokušavamo da napravimo brend po kome bismo bili prepoznati u svetu medicine prepunom različitih inovacija. U Americi, tamo gde se živi od inovacija, pokazali smo da je to moguće, o čemu svedoči i priznanje koje mi je uručeno, a reč je o nagradi koja nosi ime po indijskom doktoru Naranžan Dali, istinskom autoritetu u poslu kojim se bavimo”, predočava dekan Jakovljević.

Profesor Dala je krajem šezdesetih godina prošlog veka utemeljio i poznati medicinski institut u kanadskom Vinipegu, koji je vremenom prerastao u vodeću svetsku ustanovu za proučavanje kardiovaskularnih bolesti. Na tamošnjem fakultetu i kliničkom centru „Sveti Bonifacije” boravili su prof. dr Ivan Srejović i docent Isidora Milosavljević, stručnjaci kragujevačkog FMN za fiziologiju i farmaceutsku biotehnologiju, a dekan Jakovljević je održao zapaženo predavanje.

Imao sam zaista veliku čast i privilegiju da u Vinipegu održim predavanje pred najvećim uzorima u oblasti kardiovaskularnih bolesti. Ljudi van nauke i medicine ne znaju šta to znači, ali to je kao da ste sa timom „Real Madrida” pobedili u finalu Lige šampiona. U ime mog matičnog fakulteta i svoje lično ime primio sam „Zlatnu medalju”, najviše priznanje medicinskog centra u Vinipegu koje je pre mene dobilo samo pet naučnika. To priznanje se dodeljuje za sveukupan rad na polju kardiovaskularnih nauka. Ne verujem da ću ikada više dobiti takvo priznanje”, kaže profesor Jakovljević.

Stručno usavršavanje naših istraživača u Vinipegu omogućeno je na osnovu Memoranduma o naučnoj saradnji koji je kragujevački FMN prošle godine potpisao sa tamošnjim medicinskim fakultetom. Započeta saradnja treba da rezultira razmenom mladih akademaca koji su upisali doktorske studije, mogućim izdavanjem dvojnih diploma, ali i razvojem sveukupne naučne, pa i bilataralne saradnje Kanade i Srbije. 

Trudio sam se da kroz svoj profesionalni angažman podižem ugled i mog fakulteta, i Kragujevca, i Srbije, služeći se i ličnim poznanstvima i diplomatskim sredstva koja su neophodna i u međunarodnoj naučnoj saradnji”, navodi profesor Jakovljević koji sredinom naredne godine, po isteku dva mandata, odlazi sa mesta dekana FMN Kragujevac, ustanove koja se posle višedecenijskog kontinuiranog razvoja svrstala u red najuglednijih obrazovnih i naučnih centara u Evropi.

Izvor: Politika

Foto: Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu – medf.kg.ac.rs

Tagovi:

1 thoughts on “Zlatna medalja za kragujevačke naučnike u Severnoj Americi

  1. Sve ovo lepo ali kao gradjanin i rodjeni Kragujevcanin samo mogu da konstatujem da nam je zdravstvo u gradu katastrofa i samo da ti nista ne fali. Pametnom i razumnom coveku dovoljno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.