ZORAN RADOVANOVIĆ: FINGIRANJE VIŠESTRANAČKIH IZBORA U KRAGUJEVCU

Komentar Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će izbori na svim nivoima u Srbiji biti organizovani 21. juna, nekih mesec i po dana po ukidanju vanrednog stanja uzrokovanog epidemijom COVID 19. Da li će tog 21. juna oni koji odluče da izađu na izbore, na biralištima diljem Srbije da se pojave sa maskama, vizirima, sa rukavicama na rukama, i uz poštovanje propisane fizičke distance, za sada se ne zna. Ono što se u vezi sa izborima, barem ovde u Šumadiji zna, jeste da je Gradska izborna komisija u Kragujevcu, do uvođenja vanrednog stanja, proglasila osam lokalnih izbornih lista, od kojih će tri, prema oceni boljih poznavalaca političkih (ne)prilika u Srbiji i Šumadiji, međusobno da podele najveći broj glasova onih koji se 21. juna ne odazovu pozivu bojkot opozicije.

Ostalih pet su, manje više, autsajderske, i uglavnom su, čast izuzecima, ukolikoih ima, tu da prave gužvu, odnosno da kao i one tri koje slove za favorite, fingraju višestranačke izbore, pošto je čitav izborni postupak pod strogom  kontrolom Aleksandra Vučića i SNS. Toliko strogom da su, javna je tajna, pojedine izborne koalicije na republičkom, posledično i lokalnom nivou formirane ili rasturane po Vučićevim direktivama, a po  jednoj od njih je, na primer,  SPAS Aleksandra Šapića ostao bez koalicinih partnera iz Šumadije i zapadne Sebije.

 Prva proglašena izborna lista u Kragujevcu je je, podsetimo,  ona Srpske napredne stranke pod nazivom “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, čiji je gradonačelnički kandidat kum aktuelnog gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i savetnik u Narodnoj banci  Srbije Nikola Dašić, zvani Luftika. Sin bivšeg predsednika Sbije i osnivača SNS-a Tomislava Nikolića, aktuelni kragujevački gradonačelnik Radomir Nikolić, na toj listi nije ni među rezervama. Nigde ga, inače i uzgred, nema ni na, takođe potvrđenoj,  republičkoj listi SNS-a. Da li će i na koji način Nikolić junior politički da bude zbrinut ostaje da se vidi, i za sada je to ekskluzivni problem “dinastije Nikolić”, nikako i većine Kragujevčana, koji sudeći prema  dostupnim istraživanjima šumadijskog javnog mnjenja, jedva čekaju da mu vide leđa na gradonačelničkoj funkciji, naravno. Ostaće upamćen kao gradonačelnik za čijeg su petoipogodišnjeg mandata Kragujevac, koji slovi za šumadijsku prestonicu, zaobišli, ili će da ga zaobidju svi važni državni infrastrukturni i saobraćajni projekti, medju kojima je i, gotovo za Riplija,  najavljeni Šumadijski koridor.

Druga proglašena lista je “Veroljub Verko Stevanović –  Svi na ovu stranu”, koju čine  Zdrava Srbija Čajetinca Milana Stamatovića, čiji je Stevanović zamenik , zatim kragujevački ogranak SPO i stranka Bolja Srbija, čiji je lider predsednik  Skupštine opština Topola Dragan Jovanović. Iz  Stevanovićev  okruženja i dalje, kao i nekoliko godina unazad, stižu informacije da je “sa Vučičićem sve dogovoreno”, da se Stevanović, koji je na gradonačaleničkoj funkciju bio 14 godina, u dva mandata, doduše, ponovo ,“na velika vrata” , vrati na vlast u Kragujevcu, sa koje ga je isti taj Vučić, pre pet i po godina, i bukvalno šutnuo.

Za razliku od ranije, sada, čini se, ima nekih indicija, smatraju upućeni, da bi famozni dogovor sa Vučićem, kojeg, verovatno, u nekoj formi zaista ima (pitanje je koliko će  Vučić da ga poštuje), nakon predstojećih lokalnih izbora, mogao i da bude realizovan. Jedna od indicija te vrste je to što su Stevanović i njegova ekipa već  godinu i kusur dana u “mišjoj rupi”, i ne reaguju ni na šta što se na političkoj, javnoj i ekonomsko-privrednoj sceni Kragujevca, Šumadije i Srbije dešava. Prećutali su građanske proteste, infrastrukturno-saobraćajnu i svaku drugu marginalizaciju Kragujevca i šumadijskog dela Srbije, te vanredno stanje i epidemiju COVI D 19…

Pored toga, pojedinci iz Stevanovićevog najbližeg okruženja, polagano se, kako se čini, uključuju u javni, odnosno medijski prostor u Šumadiji, koji je i ovde pod strogom kontrolom SNS-a.  Tako strogom da gradska vlast u Kragujevcu već godinama ne raspisuje zakonom propisane konkurse za sufinanansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, već  novcem iz budžeta, to jest parama Kragujevčana, isključivo  finansira Radio televiziju Kragujavac, čija je privatizacija odavno poništena, te su, koliko je javnosti poznato, odavno prošli svi zakonski rokovi za ponovnu promenu njene vlasničke strukture.

O izglednosti postizborne koalicije SNS i Veroljuba  Stevanovića a možda svedoči i to što njegov poltički arhineprijatelj, Radomir Nikolić, nije na naprednjačkoj izbornoj listi. Stevanović je u više navrata, podsetimo, poručivao da je savez sa naprednjacima u Kragujevcu moguć, ali pod uslovom da SNS ne predvodi Radomir Nikolić, sa kojim, kako je isticao, nema saradnje.

 Među  relevantnim  listima za predstojeće lokalne izbore u Kragujevcu je “Ivica  Dačić – Socijalistička partija SRbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan  Marković Palma, koja će na izbornim listićima da bude pod rednim br ojem “4”, i na kojoj je prva ministarka u Vladi Srbije dr Slavica Djukić – Dejanović, koja je, naravno, i gradonačelnički kandidat te liste, ali, kako se osnovano procenjuje, bez mnogo šansi da zaista i bude na toj, inače  jednoj od retkih funkcija na kojoj tokom višedecenijske političke karijere do sada nije bila… Ostale proglašene liste u Kragujevcu su “Alternativa – Kragujevačka inicijativa…”,  “Za Kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad”,  ona koju je predalo Udruženje “300 Kragujevčana”, pa “Kragujevačka priča i tolerancija…” i “Metla 2020 – Novica Antić”.

 Uoči  proglašenja vanrednog stanja, potpise je počeo da prikuplja i poznatiji šumadijski aktivista Srpske naptedne stranke i direktor Zavoda za zbrinjavanje odrasloh Male Pčelice dr Vladica Stanojević, koji je već mesecima u teškom sukobu sa str ujom  SNS-a, koju u Šumadijui predvode Radomir Nikolić, njegov kum Nikola Dašić, zvani Luftika, narodni poslanik i savetnik u Elektroprivredi Srbije Goran Kovačević, kao i v.d. dir ektora Kliničkog centra u Kragujevcu dr Predrag Sazdanović. Na listi Vladice Stanojevića, koga oni iz protivničkog naprednjačkog klana zovu “Bumbar”, pored nestranačkih Kragujevčana, jesu i nezadovoljni članovi SNS-a, kojih ovde, prema  Stanojevićevim rečima, nikako nije malo.Naprotiv…

 Da li zbog tog nemalog broja “nezadovoljnih članova  SNS”, ili činjenice da je Stanojević viđeniji pripadnik neformalne i ne tako homogene, ali ipak prisutne zajednice od više desetina hiljada Srba sa Kosova koji su se minulih decenija i godina doseljavali i Šumadiju, tek druga naprednjačka lista lista mogla bi, smatraju upućeni,  da predstavlja ozbiljniji izborni problem onoj formalnoj (listi) koju oficijelno predvodi Nikola  Dašić.  Ozbiiljan i zbog činjenice da Aleksandar Vučić, barem do sada, ni na koji način nije osudio niti pokušao da  spreči formiranje druge naprednjačke izborne liste u Kragujevcu, što, medjutim,  kako se osnovano pretpostavlja, nikako ne znači da je Stanojević “slobodan strelac”.               

Tagovi:

2 thoughts on “ZORAN RADOVANOVIĆ: FINGIRANJE VIŠESTRANAČKIH IZBORA U KRAGUJEVCU

  1. Cuj Aleksandar Vucic osudio Vladicu. Pa on i ne zna ko je Vladica. Kao ni javnost Sumadije. Nikad ga nije bilo ni u jednom istrazivanju . ANONIMUS TOTALNI. E sad imala 2 novinara. Jedan nekad iz Biblioteke i drugi sad iz Stare Srbije….. …nezavisno novinarstvo…. promoteri….. a sto se tice statusa Vladice u Sns predlazem novinaru da procita statut Sns. Da se posle neiznenadi kao sa gradomacrlnikom Milanovicem. Gradonacelnikom Veselimovicem……

  2. Decenijama se nasaljava Sumadija i ne samo ljudi s Kosova. Nosioci drugih lista doseljavani su sa kojih podrucja gos. novinare. npr SNS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.