ZZK: OGP Glas Srbije poziva na saradnju

Politika

Zajedno za Kragujevac se, nakon sednice Predsedništva Otvorene građanske platforme Glas Srbije, oglasio saopštenjem za javnost.

Saopštenje prenosimo u celosti:             

– Otvorena građanska platforma GLAS SRBIJE je na SVOJOJ SEDNICI PREDSEDNIŠTVA ODRZANOJ U VRNJAČKOJ BANJI donela je niz zaključaka vezano za aktivnosti svojih organizacija članica u narednom periodu.

Tako su brojne naše organizacije članice OGP GLAS SRBIJE u protekla 4 meseca snazno doprinele formiranju I utemeljenju  saradnje opozicionih stranaka I pokreta,kroz konkretne sporazume o zajedničkom nastupu na dolazećim lokalnim izborima.

Vrnjačka banja, Pirot, Kragujevac su tek neke od sredina gde smo jedan od svojih brojnih ciljeva počeli da realizujemo.

Sveopšte stanje u republici Srbiji, oličeno u  nebezbednosti,nesigurnosti u društvu koja je kulminirala u majskim zločinačkim tragedijama u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu te selima okoline Mladenovca I Smedereva, potpunim odsutsvom pravne drzave,ogoleli su u potpunosti,beskrajnu nisku realnih deficita u drzavnim institucijama koje su odreda od prvorazrednog značaja za život svih građana Srbije.

To u sadejstvu sa konstanom erozijom I raspadom zdravstva Srbije,konfuzijom I haotičnim stanjem u obrazovanju Srbije koje  je sistemski nemoćno da za preko 700.000 đaka, osnovnih I srednjih škola u Srbiji omogući ravnopravne uslove učenja I rada,sticanja naophodnog I za društvo te budućnost Srbije strateški vaznog obrazovanja,pa odreda blokirani mediji,eksplozija korupcije u samom vrhu pa nanize u svim nivoima vlasti,praktično nepostojanje institucija u drzavi uz enornmo zaduzenje drzave koje je unazad 11 godina uvećano sa 12 milijardi € na rekordne 34 miliarde € pod ovom vlasti,posebno strahovite deficite u budzetima I javnom sektoru lokalnih samouprava,očajno stanje u infrastrukturi,partijsko zapošljavanje te svakodnevne muke građana Srbije da prezive basnoslovna poskupljenja I ogromnu inflaciju.

Poljoprovreda je kao I selo u svakoj ravni su bukvalno na kolenima,do uništenja dovedeni očajnom politikom,stanje kulture,sporta u domenu nekontrolisane devastacije.

Svi ovi razlozi ali I potpuno centralizovana  Srbija koja ne haje niti za jednu adresu sem Beograda, opredelilo je OGP GLAS SRBIJE da sem aktivnosti koje naših preko 20 organizacija članica sprovode u svojim opštinama I gradovima,svoje delovanje podignu I na nivo republike Srbije.

U tu svrhu predsedništvo je donelo odluke o formiranju centralnog izbornog štaba za učešće na republičkim parlamentarnim izborima,pored naravno izvesnog učešća na lokalnim izborima naredne 2024 godine ,zatim osnove pregovaračkih okvira o mogućim oblicima I modelima saradnje sa ostalim opozicionim strankama, pokretima I grupacijama koje su posvećene smeni aktuelne vlasti, koje pouzdano I sigurno neće sarađivati sa sadašnjom vlasti, zatim čvrsto zastupati pro EU ciljeve I standard u društvu Srbije te svim njegovim segmenima I oblastima,sa ključnim naglaskom na decentralizaciju,ravnomeran regionalni razvoj.

Doneta je odluka o formiranju kluba privrednika OGP GLAS SRBIJE i već u prvom danu više desetina uticajnih privrednika su pristupili u njegovo članstvo.

Utvrđena je i dinamika odrzavanja niza promotivnih skupova I tribina OGP GLAS SRBIJE u okviru predkampanje u  gradovima  I opštinama Srbije gde naša platforma deluje kao I organizacija u saradnji sa brojnim istaknutim institucijama I partnerima velike međunarodne konferencija GLAS SRBIJE ZA ODRZIVU I DECENTRALIZOVANU SRBIJU.

O detalajima ove konferencije javnost će biti uskoro detaljno informisana.

Iskazani interes velikog broja ljudi.naročito mlađih generacija u Beogradu za pristupanje I formiranje lokalnih organizacija OGP GLAS SRBIJE u već 10 opština na teritoriji grada Beograda, iznedrio je potrebu da se u glavnom gradu Srbije, Beogradu, pokrenu I sprovedu sveobuhvatne aktivnosti na formiranju kako gradske organizacije OGP GLAS SRBIJE – Beograd tako i još nekoliko opštinskih organizacija na teritoriji opština koje sačinjavaju grad Beograd,do poptunog pokrivanja celokupne teritorije svih opština grada Beograda.

Na ovoj sednici su postavljeni koordinatori organizacija u 10 gradskih opština Beograda.

OGP GLAS SRBIJE snažno nastavlja sa aktivnostima u svojim lokalnim organizacijama, poziva sve politički misleće ljude, političke pokrete, stranke koje se zalažu za korenite,strateške I sveobuhvatne promene u Srbiji, izlaz iz ćorsokaka I velikih problema u koje je nemarom, neznanjem I bahatim odnosom vlasti tokom više od 11 godina, država dovedena, na saradnju, nalaženje optimelnih načina I modela zajedničkog delovanja.

Uveravamo javnost Srbije da će OGP GLAS SRBIJE kao I do sada svoje kapacitete,članstvo,brojne aktiviste, nepodeljeno, opoziciono, pro EU, građansko opredeljenje da ponovo naglasimo sa prevalentnim akcentom na decentralizaciju I ravnomeran regionalni odrzivi razvoj, staviti u funkciju građana kako sredina u kojima delujemo lokalno tako I na nivou čitave republike Srbije

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.