PROGON NEPODOBNOG ORUŽARARSKOG VOĐE

Društvo Grad

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu danas je saslušan   predsednik Sindikata Zastave oružja Dragan Ilić, protiv koga je krivičnu  prijavu podneo predsednik Nadzornog odbora fabrike pukovnik Vojske Srbije Ivica Marjanović.

-Prijava koju je predsednik Nadzornog odbora Marjanović podneo bazira se na neistinitim navodima da je u prostorijama direktora,  18. maja prošle godine, napadnut i da je tako zadobio povredu kičme zbog koje je kasnije zatražio pomoć na VMA, navodi se u jučerašnjem  saopštenju oružarskog Sindikata.

     Dodaje se da će Ilić danas biti saslušan i po osnovu krivične prijave bivšeg generalnog direktora Milojka Brzakovića koji je optužio predsednika Sindikata da je ugrozio bezbednost fabrike i da je zloupotrebio pravo na štrajk. Nedavno je Dragan Ilić saslušavan u kragujevačkoj Policiji i po krivičnoj prijavi koju je, navodi se u sindikalnom saopštenju,  podneo bivši generalni direktor sa navodima da je “fizički napao jednog od najvernijih čuvara bivšeg direktora – Milana Miloševića, koji je vraćen u fabriku iako je uzeo socijalni program u istoj, i po povratku u preduzeće postavljen za rukovodioca službe obezbeđenja”.

   -Pre nekoliko dana, prema našim nezvaničnim sazananjima, predsednik Nadzornog odbora, pukovnik Ivica Marjanović, u svojstvu privatnog lica, i uz pomoć pravne službe fabrike, podneo je novu krivičnu prijavu protiv predsednika Sindikata jer je istinito informisao radnike o stanju u fabrici, zbog čega je po mišljenju predsednika Nadzornog odbora „uznemirio javnost“, navodi se nadalje u saopštenju Sindikata Zastave oružja.

   Stalnim optuživanjem za krivična dela Dragan Ilić je, konstatuju u oružarskoj sindikalnoj organizaciji,  već duže na udaru državnih institucija, upravljačkih i bivših rukovodnih struktura fabrike, “u težnji da se suzbije iznošenje činjenica i istina o fabričkom poslovanju zbog kojih je danas fabrika dovedena u vrlo složenu situaciju”.

     -Konstantni pritisak na predsednika Sindikata  u suprotnosti je sa odredbama Kolektivnog ugovora Zastava oružje AD, kojima  je definisano da predstavnici sindikalne orghanizacije ne mogu da trpe bilo koji vid pritiska povodom svog rada i sindikalnog angažovanja. Prisiscima se krše i međunarodna načela, prema kojima je sindikat autonomno udruženje u odnosu na poslodavca, državu i druge institucije, zaključuje se u saopštenju sindikalne organizacije Zastavinih oružara,

Piše: Zoran Radovanović

ANTRFILE

   BRZAKOVIĆ KAŽE DA NIJE VIDEO  SUKOB

    Bivši generalni direktor Zastave oružja, pukovnik Milojko Brzaković, rekao je juče za Glas Šumadije da je on povodom tužbe predsednika NO Ivice Marjanovića protiv predsednika Sindikata Dragana Ilića dao izjavu tužilaštvu, u kojoj je naveo da “nije video fizički kontakt izmedju njih dvojice”.

   -Učestvovao sam na sastanku koji je sa rukovodstvom fabrike sazvao predsednik Nadzornog odbora, ali sam u trenutku kad se navodno dogodio incident, koji je predmet postupka, bio u svojoj kancelariji.Čuo sam neku gužvu, no kad sam izašao iz kancelarije nisam video da su Marjanović i Ilić u kontaktu, kaže Brzaković, napominjući da je on prijavu protiv Ilića podneo zbog toga što je, kako tvrdi, fizički nasrnuo na rukovodioca fabričke službe bezbednosti.

     

   UMALO KRIVIČNA PRIJAVA I ZBOG LISTA DANAS

     Nadzorni odbor Zastave oružja, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem, krajem januara je, podsetimo, bio pokrenuo istragu o tome kako se 200 primeraka svetsosavskog broja lista DANAS, koji je za svoje članove naručio oružarski Sindikat, našao u fabričkom krugu. Pukovnik Marjanović i već pomenuti  rukovodilaca službe obezbedenja su, kako se doznalo, najavljivali mogućnost da protivDrana Ilića podnesu krivičnu proijavu i zbog toga što je u fabriku uneo nekoliko stotina primeraka svetsosaskog broja DANAS-a, u kojem su, inače, objavljeni i razgovori sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, te predsednikom Privredne komore Srbije Midkom Čadežeom.

   O ponašanju predsednika NO Zastave oružje u ovom slučaju bilo je reči  na medjunarodnoj konferenciji o medijskim slobodama koja je, početkom meseca, organizovana u Briselu.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *