STRANKA MODERNE SRBIJE: OTVORENO PISMO ORGANIZATORIMA PROTESTA

Politika

Stranka moderne Srbije podržava proteste koji se održavaju svake subote u Beogradu i drugim gradovima po Srbiji i predlaže organizatorima protesta da nedvosmisleno postave onaj politički zahtev koji nas sve okuplja: ostavka predsednika države i vanredni predsednički izbori, kako bi se proverila podrška njegovoj politici protivustavnog upravljanja svim institucijama u zemlji i kako bi se sa izgradnjom institucija krenulo najpre od institucije predsednika.

Protesti jesu politički i toga niko ko se časno bavi politikom ne treba da se stidi. Građani protestuju protiv loših politika i njihovih aktera, zbog kojih teško žive i poručuju da ne protestuju za male stvari, nejasne zahteve i tuđe potrebe. Građanski politički aktivizam je dobar za Srbiju.

Predsednik države svakodnevno krši Ustav: vodi tajne pregovore, unapred usvaja zakone, crta koridore, otvara fabrike i istovremeno vodi političku stranku. Sve dok je država protivustavno podređena predsedniku i uskom krugu bliskih saradnika, ciljevi kao što su sloboda medija, demokratski dijalog o političkim razlikama, fer izbori, nezavisno pravosuđe, vladavina prava, regionalno pomirenje i stabilnost, brže pristupanje Evropskoj uniji, privredni rast, bolji životni standard i sveukupna modernizacija Srbije, pa čak i pružni prelazi, biće kompromitovani i neostvarivi.

Od međunarodne zajednice očekujemo da doprinese kontroli izbornog procesa i da najavi nepriznavanje izbora ukoliko se u izbornom procesu pojave makar i minimalne neregularnosti, jer su fer izbori jedini ispravan način merenja bilo čijeg političkog legitimiteta.

Ukoliko su organizatori, a pre svega građani sa ovim zahtevom saglasni i spremni na masovno okupljanje i istrajnost, onda opoziciji ne preostaje ništa drugo nego da čuje svoje građane i pristupi dogovoru o zajedničkom izbornom nastupu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.