Advokat Nikola Lakić predložio Tužilaštvu da sasluša Vučića, Stefanovića i Mojsilovića povodom pogibije podoficira Stojkovića

Društvo

Kako piše danas.rs, advokat Nikola Lakić predložio je Višem tužilaštvu u Novom Pazaru da u istrazi pogibije podoficira Dejana Stojkovića sasluša predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Nebojšu Stefanovića i načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića.

On je nakon saslušanja u tom Tužilaštvu izjavio da Vučić, Stefanović i Mojsilović imaju veća saznanja od njega u vezi pogibije Stojkovića tokom pripreme za vojnu vežbu na Pešteri, u junu prošle godine.

  • Smatram da su to lica koja bi mogla da pomognu Tužilaštvu da dođe do apsolutne istine i da se utvrdi njihova odgovornost u vezi pripreme i sprovođenja vežbe. Kao advokat i čovek sam mišljenja da mora da se utvrdi konačna odgovornost za smrt Stojkovića, rekao je Lakić.

Kazao je da je postupajućem tužiocu ponovio saznanja koja je prethodnih dana iznosio u javnosti, odnosno, da je do pogibije Stojkovića došlo usled aktiviranja protivpožarnog aparata u borbenom vozilu, a ne zbog toga što mu je pozlilo, kako je tvrdilo Ministarstvo odbrane.

Dodao je da ga je Tužilaštvo pozvalo samo kako bi otkrio ko mu je dao informacije koje je iznosio u javnost što, kako je istakao, nije učinio iz dužnosti prema ljudima koji su mu ih preneli i kako bi sačuvao advokatsku tajnu.

  • Tužilaštvo je rak rana pravosuđa Srbije jer se na čelu nalazi nesposobna, a politički podobna Zagorka Dolovac i zbog toga im ne verujem. Međutim, postupajući tužilac je bio korektan, ocenio je Lakić.

Pred Višim tužilaštvom trebalo je da se pojavi i predsednik Vojnog sindikata Novica Antić ali je on svoje odstustvo opravdao “ranije preuzetim obavezama”, uz obećanje da će se odazvati na sledeći poziv.

Vodnik Vojske Srbije Dejan Stojković poginuo je 24. juna 2021. godine, tokom priprema za združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021”, tako što se u borbenom vozilu ugušio halonom koji je ispušten usled aktiviranja protivpožarnog aparata.

Piše: Nikola Kočović, Danas
Fotografija: N. Kočović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.